Videospeler inladen...

Leterme: "December is te laat voor verkiezing nieuwe CD&V-voorzitter"

Oud CD&V-premier Yves Leterme vindt het jammer dat de verkiezing van een nieuwe CD&V-voorzitter pas voor december is. Dat zegt hij in "Terzake". Na het rapport over de verkiezingsnederlaag is het nu belangrijk om met een nieuwe leiding aan de toekomst te werken en daarbij enig risico niet te schuwen, zegt Leterme.

Leterme vindt het belangrijk dat het rapport van de "twaalf apostelen" er is en dat er serieus aan gewerkt is. "Die fase is voorbij en ik denk dat het nu vooral belangrijk is dat rapport niet aan de kant te schuiven, maar er constructief mee aan het werk te gaan.  Het is jammer dat de voorzittersverkiezingen pas in december zijn. Ik hoop dat men tussen nu en december niet constant de interne discussie gaat voortzetten."

"Er zijn verschillende factoren voor de verkiezingsnederlaag, maar belangrijk is nu dat men de kracht heeft om op een eendrachtige manier achter de conclusies van het rapport te staan en vooral te bouwen aan de toekomst. Daarom is december wat laat, ik denk dat men die voorzittersverkiezingen beter wat vroeger had gepland", stelt Leterme.

"Een nieuwe leiding is een van de dingen die een verschil kan maken. Ik denk dat er nu nood is bij CD&V aan een nieuwe generatie, een nieuw leiderschap dat durft om wat risico te nemen en een aantal dingen in vraag durft te stellen", zegt Leterme. 

"Met nieuwe mensen moet de partij proberen op te bouwen, in de wetenschap dat er echt een klimaatsverandering is in de Belgische en Vlaamse samenleving. Als men het gedachtegoed van de partij wil voortzetten naar de toekomst toe, dan zal men effectief risico's moeten nemen, dingen in vraag stellen, trachten te behouden wat altijd goed is geweest, maar vooral versterken met nieuwe initiatieven".

Bekijk hier het volledige gesprek met Leterme in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen