New York gaat e-sigaretten met smaakjes verbieden

De gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, gaat alle elektronische sigaretten met smaakjes verbieden, zo kondigde hij zondag aan. Enkel e-sigaretten die naar tabak of menthol smaken, blijven toegelaten. 

De beslissing is het gevolg van de groeiende stroom berichten over Amerikanen die als gevolg van het "vapen" of dampen een longziekte ontwikkelen of zelfs overlijden.

"Vapen is gevaarlijk, punt uit", aldus Cuomo. "Het is jongeren verslaafd maken aan nicotine, op erg jonge leeftijd". Hij wil ook de leeftijd waarop e-sigaretten mogen worden aangekocht verhogen van 18 naar 21 jaar. De gouverneur wees erop dat populaire smaken als 'bubble gum' en 'cotton candy', speciaal ontworpen werden voor de jeugd.

Het verbod zou al op 4 oktober kunnen ingaan, verklaarde een adviseur. Het departement Gezondheid gaat twee weken uittrekken om verkopers van de nieuwe maatregel op de hoogte te brengen. Eerder waren er al verklaringen van president Trump dat zijn regering een nationaal verbod onderzoekt. Maar de gouverneur van de staat New York wil daar dus niet op wachten om maatregelen te nemen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen