Paul Magnette bevestigt: "Ik ben kandidaat voor het PS-voorzitterschap"

Paul Magnette bevestigt dat hij kandidaat is om de nieuwe voorzitter te worden van de PS. Dat heeft de Waalse socialist vanochtend gezegd in het RTBF-radioprogramma "Matin première". De PS kiest eind oktober een nieuwe voorzitter omdat Elio Di Rupo die functie niet zal combineren met die van minister-president van Wallonië. 

Elio Di Rupo kondigde gisteren aan dat hij zal stoppen als voorzitter van de PS. Di Rupo is namelijk minister-president geworden van Wallonië. Die functie zal hij niet combineren met het partijvoorzitterschap en daarom moeten de Waalse socialisten op zoek naar een nieuwe voorzitter.

De gedoodverfde kandidaat om Di Rupo op te volgen is Paul Magnette. Die bevestigde vanochtend volmondig dat hij kandidaat zal zijn bij de voorzittersverkiezingen die op 19 of 20 oktober zullen worden gehouden. 

"Geen verrassing"

"Ik ben kandidaat", zei Magnette vanochtend in het RTBF-radioprogramma "Matin première". "Ik denk dat het geen verrassing is," voegde hij de eraan toe, "want de afgelopen jaren heb ik altijd gezegd dat ik kandidaat zou zijn als er voorzittersverkiezingen zouden worden gehouden."

Magnette voegde eraan toe dat hij zeker niet de enige kandidaat zal zijn, dat er een intern debat zal worden gevoerd en dat op het einde van de rit de partijmilitanten zullen beslissen wie er aan het roer zal komen van de PS. (Lees verder onder de tweet.)

Regeren met N-VA?

Als Magnette verkozen wordt tot partijvoorzitter, dan zal hij waarschijnlijk de onderhandelingen over de formatie van een nieuwe federale regering naar zich toe te trekken. Nu zat dat bij Di Rupo.

De hamvraag is dan meteen: wil Magnette met de N-VA in een regering stappen? Op de radio zei hij vanochtend dat hij alleszins nooit een veto tegen de N-VA heeft gesteld zoals tegen het Vlaams Belang.  Maar tegelijk lijkt het water tussen de Waalse socialisten en de Vlaams-nationalisten zoals vanouds heel diep te zijn.

"Het Vlaams Belang is een extreemrechtse partij waartegen we een cordon sanitaire moeten opwerpen. Over de N-VA hebben we altijd gezegd dat onze standpunten diametraal tegenover elkaar staan. Voor de verkiezingen, en nu nog altijd, zagen we niet hoe het mogelijk is om die te verzoenen", aldus Magnette.  "We zijn het over niets eens, behalve over dierenwelzijn."

Voorwaarden

Magnette voegde eraan toe dat de PS beschikbaar is voor gesprekken "maar in een formule die de engagementen van de socialistische partij respecteert".

"Als de N-VA morgen zegt dat ze ermee akkoord gaan om de pensioenen voor iedereen op te trekken naar 1.500 euro, de minimumsalarissen op te trekken en de sociale uitkeringen, de toegang tot de gezondheidszorg voor iedereen te verbeteren, de openbare diensten te herfinancieren, vooral de NMBS... dan kunnen we spreken", stelde Magnette.

Bekijk hier het volledige interview met Magnette, in het Frans: 

Herbekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen