Binnenkort kan ook u een verkeersboete via QR-code betalen: technische problemen zijn opgelost

Vanaf november kan iedereen een verkeersboete betalen via QR-code, ongeacht bij welke bank u bent. Dat heeft de Federale Overheidsdienst Justitie in "De inspecteur" op Radio 2 gezegd. Er waren problemen ontstaan bij betalingen, doordat niet alle banken werken met de Europese standaard van de QR-code. Binnenkort zouden de problemen moeten zijn opgelost: u zal kunnen kiezen met welk betaalmiddel u wil betalen, zoals Bancontact of Mastercard. De betaling zal dan via de diensten van het betaalmiddel gebeuren.

Sinds een half jaar staat op een verkeersboete ook altijd een QR-code. Het systeem was in principe eenvoudig: u scande de code, werd doorgestuurd naar uw bankapp, en betaalde vervolgens de boete, meteen met de juiste mededeling én op het juiste rekeningnummer. Althans, dat was de theorie. In de praktijk lukte het enkel als u bij Belfius of KBC klant was. Bij de andere grootbanken en kleinere banken lukte het niet. Bij sommige betalingen was het daardoor soms onduidelijk of de betaling ook écht gebeurd was.

De problemen waren er omdat de Federale Overheidsdienst Justitie de Europese standaard voor een QR-code gebruikte. Een technische uitleg, maar de essentie was dat de code dus niet functioneerde bij sommige banken. Eerste oplossing kon zijn dat alle banken toch de Europese standaard zouden gebruiken, maar overleg met de sector heeft niks opgeleverd.

De betaling zal nu via meer dan enkel 2 grootbanken kunnen, je zal altijd je betaling kunnen doen 

Edward Landtsheere, FOD Justitie

En dus zocht de FOD Justitie een andere oplossing: de QR-code zal via andere technologie ondersteund worden. Het zal niet langer rechtstreeks met de bankapp gebeuren, maar wel via diensten van betaalmiddelen. "We gaan naar een oplossing waarbij we losstaan van een bankapplicatie. In de plaats zal je een keuze hebben of je wil betalen met bijvoorbeeld Visa of Maestro. En we introduceren voor de eerste keer ook Bancontact, heel populair in ons land", zegt Edward Landtsheere van de FOD Justitie. Als u een QR-code scant zal u dus eerst enkele betaal-opties krijgen waaruit u een keuze kan maken. Dan wordt u vervolgens pakweg naar de bancontactapp geleid, of een invulformulier voor Mastercard. "Het wordt gebruiksvriendelijk omdat we nu de betaling via veel meer dan enkel 2 grootbanken aanbieden. Je zal altijd je betaling kunnen doen", zegt Landtsheere.

Niet te frauderen

De nieuwe QR-code waarmee wordt gewerkt is ontwikkeld door het Antwerpse bedrijf POM. Hieronder ziet u een voorbeeld van hoe zo'n code op een verkeersboete eruit zal zien. Niet alleen de FOD Justitie, ook andere bedrijven werken met de code.

Volgens het bedrijf heeft het systeem veel voordelen. "Het is niet te frauderen", zegt Tom Totté van POM. "Zelfs als een fraudeur de QR-code vervangt, zal die de betaling niet kunnen ontvangen, want we werken enkel met goedgekeurde ontvangers."

Zelfs als een fraudeur de QR-code zou vervangen, zal de betaling niet plaatsvinden

Tom Totté, POM

Maar het is ook gebruiksvriendelijk volgens het bedrijf. "Als je de code scant, zie je het bedrag, de vervaldag, de mededeling allemaal mooi staan. En dan hoef ik enkel nog de betaling te bevestigen", zegt Totté. Het systeem garandeert dus het juiste rekeningnummer en de juiste gegevens die nodig zijn voor een goede verwerking. Zo zou de technologie een oplossing zijn voor factuurfraude, waarbij oplichters facturen uit een brievenbus vissen en het rekeningnummer aanpassen, om zo met grote bedragen aan de haal kunnen gaan. Dat soort praktijken zou niet meer mogelijk moeten zijn.

Daarnaast kan je de betaling sowieso maar één keer doen. "Als je de betaling via de QR-code hebt gedaan. En twee dagen later ligt je factuur daar nog. Je scant ze nog eens. Dan zal het systeem laten weten dat je het al hebt betaald", aldus Tom Totté.

Vanaf november

Vanaf november moet het systeem met de nieuwe QR-codes helemaal functioneren, dan zal die op alle verkeersboetes te zien zijn. Vorig jaar werden trouwens bijna 5 miljoen verkeersboetes verstuurd. 90 procent daarvan wordt vrijwillig betaald. Alle boetes van politie en parket, samen met de boetes die door een politierechter zijn uitgesproken, waren goed voor een bedrag van ongeveer 500 miljoen euro. 

Meest gelezen