De Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur is gehuld in een dikke smog.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Singapore en Maleisië zijn boos over rookwolken door bosbranden in Indonesië

Zoals bijna elk jaar hangen er opnieuw dikke rookwolken boven de belangrijkste steden in Zuidoost-Azië. In Maleisië zijn honderdduizenden maskers uitgedeeld om de bevolking te beschermen. Aanleiding zijn de talrijke aangestoken bosbranden op de Indonesische eilanden Borneo en Sumatra.

Ging de voorbije weken de aandacht naar de zware branden in het Braziliaanse Amazonewoud, dan is de situatie niet minder erg in Zuidoost-Azië. Daar woeden naar schatting nu tienduizenden branden in Kalimantan, het Indonesische deel van het eiland Borneo, en in het oosten van het eiland Sumatra.

Gigantische rookwolken hangen boven de regio, maar die verspreiden zich ook over de buurlanden Maleisië en Singapore. Grote steden zoals Kuala Lumpur in Maleisië zijn in een dikke rook gehuld. Veel scholen en bedrijven zijn gesloten en in Maleisië heeft de overheid honderdduizenden maskers uitgedeeld om de bevolking te beschermen. Toch woeden er ook bosbranden in het Maleisische deel van Borneo.

In Indonesië zijn 185 mensen aangehouden op verdenking van brandstichting. Die riskeren daar 10 jaar cel als ze veroordeeld worden. De Indonesische president Joko Widodo heeft een onderzoek bevolen naar tien plantagebedrijven. (Lees verder onder de foto).

De brandweer aan het werk op het Indonesische eiland Sumatra.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Palmolie-industrie bedreigt regenwouden

Het fenomeen van de rookwolken en de bosbranden vindt elk jaar plaats in het droge seizoen, ergens tussen juli en oktober. Dan worden op Borneo en Sumatra tal van wouden verwoest door branden. De meeste daarvan worden aangestoken en nadien komen er dan vaak plantages voor de productie van palmolie. 

De woede daarover in buurlanden zoals Singapore en Maleisië is altijd groot, maar vaak worden die plantages aangelegd door bedrijven uit die twee landen. De bevolking van Indonesië heeft uiteraard zelf het meeste te lijden onder de rookwolken. Op Sumatra en Borneo hebben miljoenen mensen te lijden onder de vervuiling. Velen lijden er aan long- of huidziekten. Het is niet duidelijk hoeveel mensen er elk jaar omkomen als gevolg van de rook.

Uiteraard wordt zo opnieuw een massa CO2 de atmosfeer in geblazen. Het meest bedreigd is evenwel de lokale populatie aan orang oetans, die zowel op Borneo als op Sumatra leven. (Lees verder onder de foto).

U gebruikt ook palmolieproducten

Het probleem is uiteraard complexer dan dat en u gebruikt palmolie zonder dat u daar stil bij staat. Volgens Oxfam gebruikt een Belg gemiddeld 40 liter palmolie per jaar. Dat zit dan onder meer in voeding zoals koekjes, in cosmetica, zeep, shampoo en biobrandstoffen. 

Zowat 85 procent van alle palmolie ter wereld komt uit Indonesië en Maleisië (respectievelijk 56 en 28 procent). In die landen leven vijf miljoen mensen van die palmolieproductie en velen van hen zijn kleine boeren. Voor Indonesië is dat zelfs het op een na belangrijkste uitvoerproduct, goed voor 22 miljard dollar of 43 miljoen ton in 2017.

De Europese Unie wil tegen 2030 een verbod op de invoer van palmolie voor biobrandstoffen en ook India wil beperkingen opleggen. De Indonesische overheid reageert daar boos op en wil ook de belangen van de boeren in de kwestie betrekken. Er zijn projecten voor "duurzame palmolie" zonder dat die de regenwouden zou schaden, maar volgens milieuorganisaties is daar te weinig controle op.

Meest gelezen