Video player inladen...

Sterrenchef David Bertolozzi: "We sluiten onze zaak omdat we onvoldoende geschikt personeel vinden"

De chef-kok David Bertolozzi van het restaurant Berto in Waregem heeft beslist om zijn zaak te sluiten. "Het is onmogelijk geworden om gedreven en bekwaam personeel te vinden voor mijn zaak. De goede leerlingen kiezen voor de bekendere zaken van topchefs als Peter Goossens en Kobe Desramaults", zegt Bertolozzi in "Vandaag" op Eén.

Na dertien jaar heeft chef-kok David Bertolozzi van restaurant Berto in Waregem beslist om de deuren te sluiten. Bertolozzi voelt zich genoodzaakt te stoppen met zijn restaurant omdat hij onvoldoende geschikt personeel vindt.

"De feiten zijn er gewoon. Ik heb nu zeven jaar een Michelinster. Ons restaurant bestaat dertien jaar. Alles ging goed, maar plots ging het minder goed met het personeel. Ik wou een tweede zaak openen. Ik dacht voldoende personeel te vinden maar dat is niet gelukt omdat ik geen bekwaam personeel vond. Er zijn sowieso onvoldoende kandidaten. Er zijn veel minder leerlingen nu in de horecaopleidingen. De bekwame geschoolde mensen, die kiezen voor de bekendere zaken zoals die van topchefs Peter Goossens en Kobe Desramaults.", zegt Bertolozzi in "Vandaag".

Ik zeg niet dat de jeugd niet wil werken, maar het is toch moeilijk

Volgens Bertolozzi is het dalend aantal leerlingen in de horecaopleidingen in Vlaanderen een van de oorzaken. Hij wil het niet gezegd hebben, maar laat toch uitschijnen dat hij ook ervaart dat de jongeren vandaag veel meer voor zichzelf opkomen en kiezen voor een betere work-life-balance.

"De jeugd, ik ga ze niet over een kam scheren, maar ze werken veel minder in mijn ogen. Ik zeg niet dat ze niet willen werken, maar het is toch moeilijk. De jongeren gaan graag uit en willen naar festivals gaan. Ze vragen dagen vrij. Dat was in mijn tijd niet zo", aldus Bertolozzi.

Johannes Denis van Horeca Vlaanderen merkt op dat er inderdaad minder leerlingen naar de hotelschool gaan in het dagonderwijs. "Maar het volwassenenonderwijs groeit en bloeit", aldus Denis.

Bekijk het gesprek met David Bertolozzi en Johannes Denis uit "Vandaag" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen