© UFO-meldpunt

Vreemd lichtgevend voorwerp boven Gent was toch een weerballon

Het vreemde lichtgevend voorwerp dat zaterdag boven Gent te zien was, was toch een weerballon. De ballon kwam uit Ierland. Dat zegt het ufo-meldpunt. Het meldpunt kreeg zaterdag een 30-tal meldingen binnen over een vreemde witte bol in de lucht. Na enige tijd spatte het object uit elkaar. 

Er is duidelijkheid over het vreemde lichtgevend voorwerp dat zaterdag werd waargenomen. Het ufo-meldpunt kreeg vanuit heel Vlaanderen, de meeste van in het Gentse, 34 meldingen binnen over een "exploderende bol" hoog aan de hemel.

Het meldpunt sloot aanvankelijk een ontploffende weerballon uit, want noch de Belgische noch de Nederlandse weerdiensten hadden daar op dat moment één in de lucht.

"Verschillende elementen uit de waarnemingen wijzen in de richting van een grote ballon, maar volledige zekerheid is hier momenteel nog niet over", verduidelijkte het meldpunt. "Ook de herkomst van de vermoedelijke ballon is niet bekend en gezien de - waarschijnlijk grote - afmetingen van het tuig valt het ten zeerste te betwijfelen dat deze door een particulier zou zijn opgelaten", luidde het. "Een mogelijkheid is dat dit een onderzoeksballon betrof uit het buitenland."

En dat laatste bljkt nu te kloppen: "Deze middag zijn we gecontacteerd door een Ierse correspondent", zegt Frederick Delaere van het ufo-meldpunt. "Die heeft bevestigd dat een student van de universiteit van Cork vorige week donderdag een weerballon heeft opgelaten, een onderzoeksballon in feite. De lancering van de ballon gebeurde vanaf de Met Éireann's Valentia Observatory, dat samenwerkt met de Ierse meteorologische dienst. Die ballon heeft een gps-signaal uitgestuurd, wat zaterdag verloren is gegaan boven de stad Gent. Het enige wat we nu nog natrekken zijn bepaalde gegevens over de ballon, zoals de grootte, maar we kunnen er toch van uitgaan dat het zeker om die ballon gaat."

Weerballonnen gebruiken we om metingen te doen in de atmosfeer

David Dehenauw van het KMI

David Dehenauw van het KMI legt in "De wereld vandaag" uit waarom er nog steeds weerballonnen gebruikt worden door de metereologische diensten. "We gebruiken weerballonnen om metingen te doen van de atmosfeer. We doen metingen aan de grond, maar het weer wordt in de hoogte gemaakt. We moeten op verschillende hoogten metingen hebben van het weer en dat wordt wereldwijd gedaan", zegt Dehanauw.

"De metingen vervolledigen ons weerbeeld. Het belang ervan is verminderd de voorbije decennia, maar al die gegevens gaan in de weercomputers. De weerballonnen worden vandaag vooral voor ozonmetingen gebruikt. Die gaan tot 30, 35 kilometer hoog."

De weerballonnen die het KMI gebruikt hebben een diameter van ongeveer een meter." De ballonnen worden met gas gevuld. Het gaat om helium of waterstofgas, lichter dan de lucht met andere woorden. Daar hangt een pakketje aan dat vervaardigd is uit piepschuim. Daar zitten een aantal instrumenten in. Aan de hand van de bewegingen van de ballon kan je de windsnelheiden afleiden en kan je de vochtigheidsprofielen en ozonconcentratie bepalen en de temperatuur meten. Dat zijn allemaal basisgegevens die ons toelaten om het weer te voorspellen", besluit Dehenauw.

Beluister het gesprek met David Dehenauw uit "De wereld vandaag" hier:

Bekijk hieronder de amateurbeelden van afgelopen zaterdag:

Videospeler inladen...

Meest gelezen