Archieffoto Soedan
AFP or licensors

Uitbraak cholera in Soedan: "Zeven doden en tientallen besmet"

In Soedan zijn er minstens zeven doden gevallen door een uitbraak van cholera, ook tientallen Soedanezen zijn besmet, dat heeft het Soedanese ministerie van Volksgezondheid gemeld. De zeven Soedanezen zijn de afgelopen drie weken omgekomen, allen in de zuidelijke deelstaat Blauwe Nijl. Het land werd in augustus getroffen door zware overstromingen. 

"Er werden 51 besmettingen gemeld, tussen 28 augustus en 10 september, in de deelstaat Blauwe Nijl. In ander deelstaten zijn er geen besmettingen vastgesteld", duidt het Soedanese ministerie nog.

In augustus werden 16 van de 18 staten in het land getroffen door hevige regenval en overstromingen, geven de autoriteiten nog mee. Ze spreken over "de zwaarste overstromingen sinds 2013".  Door deze overstromingen zijn de structuren voor watervoorziening en riolering nog verslechterd. En is er te weinig proper water voorhanden, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens de WHO zijn er ook nieuwe uitbraken van malaria gemeld, deze zijn wel in verschillende provincies geconstateerd. 

"Cholera en andere ziektes zullen zich verspreiden"

"Cholera en andere darmziektes zullen zich verder verspreiden als er geen onmiddellijke interventies komen", waarschuwde dokter Naeema Al Gasseer, WHO-vertegenwoordiger in Soedan, eerder deze week. 

De Soedanese autoriteiten bekijken nu samen met de WHO hoe ze gepast kunnen reageren om verdere verspreiding te voorkomen. Zo zijn er in de deelstaat Blauwe Nijl twee centra opgericht om cholera te behandelen en werd er ook nog een isolatiecentrum opgetrokken.

Soedan werd in juli en augustus getroffen door hevige regenval en overstromingen. Er zijn toen meer dan 60 Soedanezen om het leven gekomen, zo’n 100 raakten gewond. Het Soedanese regenseizoen duurt doorgaans tot eind oktober.

Archieffoto Soedan
AFP or licensors

Meest gelezen