Rookhinder door zware brand bij afvalverwerkend bedrijf op Genk-Zuid

In Genk heeft het zwaar gebrand in het afvalverwerkend bedrijf Transcoma op het industrieterrein Genk-Zuid. Een loods brandde volledig uit en dat veroorzaakte heel wat rookhinder tot in Diepenbeek.

De brand ontstond zondagavond, iets over 20 uur. Een loods met daarin bouwpuin vatte vuur. De loods stond meteen in lichterlaaie,  brandde volledig uit en stortte ook gedeeltelijk in. Risico's voor de omwonenden waren er volgens de Genkse burgemeester Wim Dries (CD&V) niet. "In het restafval zaten geen gevaarlijke stoffen zoals asbest of roofing." Omdat de rookpluim richting Diepenbeek dreef, kregen de inwoners daar wel de raad om deuren en ramen gesloten te houden.

Hulp andere korpsen

De brandweer Oost-Limburg riep de hulp in van andere korpsen en kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar het kantoorgedeelte, dat pas twee jaar geleden nieuw werd bijgebouwd. Ook andere bedrijven in de buurt bleven gevrijwaard. Rond middernacht was de brand onder controle maar de brandweer zal wellicht nog tot de middag moeten nablussen. Er is nog altijd een beperkte rookontwikkeling. "De wind is intussen gedraaid", zegt burgemeester Wim Dries. "De rook gaat nu richting natuurgebied De Maten, wie geurhinder ondervindt houdt ramen en deuren best dicht."

20 werknemers

Bij het bedrijf werken 20 mensen. Het bedrijf plaatst containers en haalt die dan op. Burgemeester Dries vermoedt dat het bedrijf vandaag zeker al gedeeltelijk zal kunnen heropstarten.

Meest gelezen