Artificiële intelligentie

Heel wat mensen komen nu al dagelijks in contact met artificiële intelligentie (AI), vaak zonder het te beseffen. Maar wat is AI precies? En hoe werkt het dan? De vierde EDUbox van VRT NWS helpt je al een eind op weg. 

DOWNLOAD

Benieuwd naar wat deze EDUbox in petto heeft? Je kan hem nu integraal downloaden. Klik daarvoor op volgende link: EDUbox Artificiële intelligentie.

Waarover gaat het?

Elke keer we naar muziek luisteren op Spotify, een serie kijken op Netflix of scrollen door Facebook en Instagram is er een slimme machine die ons gedrag en onze keuzes in de gaten houdt en hieruit bijleert. Heel handig, want zo krijgen we voortdurend persoonlijke suggesties aangereikt. Maar AI gaat natuurlijk nog veel verder, want ook een zelfrijdende auto zit bijvoorbeeld vol met intelligente computers. 

Hoe dat precies in zijn werk gaat, leer je in de EDUbox Artificiële intelligentie. Het begrip AI wordt erin uitgelegd, net zoals de ontstaansgeschiedenis en verschillende vormen van AI. Aan de hand van het spel 'Mensen vs. Zombies' gaan de leerlingen ten slotte zelf slimme machines aansturen. 

Dit lessenpakket met een uitgebreid multimedialuik is op maat gemaakt van leerlingen uit het secundair onderwijs. In groepjes van 4 of 5 leren de leerlingen zelfstandig de achterliggende mechanismen en mogelijke valkuilen van AI kennen.

Je kan van deze EDUbox online een doos bestellen. Een doos bevat 4 EDUboxen, ideaal voor een klasgroep van ongeveer 20 leerlingen. 

Bijkomende info

De EDUbox Artificiële intelligentie is ook beschikbaar in het Engels. Zo kan het lespakket ook ingezet worden in de lessen Engels. 

De handleiding voor leerkrachten voor deze EDUbox vind je terug op ons Medium-kanaal.

De EDUbox Artificiële intelligentie kwam tot stand in samenwerking met Mediawijs, imec, RVO-Society en Technopolis

Video's

Bekijk hieronder de video's uit de EDUbox Artificiële intelligentie:

Introductie door Tom van de Weghe

An Jacobs van imec/VUB legt jou uit waarom ethiek en bias belangrijk zijn.

Leer onze AI-machine voor 'Mensen vs Zombies' kennen.

Hoe werken neurale netwerken?

Ontdek hoe een neuraal netwerk getallen kan herkennen.

Nog enkele tips door Loutfi Belghamidi.