Artificiële intelligentie

Heel wat mensen komen nu al dagelijks in contact met artificiële intelligentie (AI), vaak zonder het te beseffen. Maar wat is AI precies? En hoe werkt het dan? De EDUbox Artificiële intelligentie van VRT NWS helpt leerlingen al een eind op weg. 

Ben jij leerling? Ga dan onmiddellijk naar de video's door hier te klikken.

Waarover gaat deze EDUbox?

Elke keer we naar muziek luisteren op Spotify, een serie kijken op Netflix of scrollen door Facebook en Instagram is er een slimme machine die ons gedrag en onze keuzes in de gaten houdt en hieruit bijleert. Heel handig, want zo krijgen we voortdurend persoonlijke suggesties aangereikt. Maar AI gaat natuurlijk nog veel verder, want ook een zelfrijdende auto zit bijvoorbeeld vol met intelligente computers. 

Hoe dat precies in zijn werk gaat, leer je in de EDUbox Artificiële intelligentie. Het begrip AI wordt erin uitgelegd, net zoals de ontstaansgeschiedenis en verschillende vormen van AI. Aan de hand van het spel 'Mensen vs. Zombies' gaan de leerlingen ten slotte zelf slimme machines aansturen. 

Dit lessenpakket is op maat gemaakt van leerlingen uit het secundair onderwijs. In groepjes van 4 of 5 leren de leerlingen zelfstandig de achterliggende mechanismen en mogelijke valkuilen van AI kennen.

De EDUbox bevat een introductie, een stukje theorie, voorbeelden en oefeningen. Hij is ook gekoppeld aan een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal, waarin onder meer VRT NWS-journalist Tom Van de Weghe meer uitlegt geeft. 

Hoe kan je deze EDUbox gebruiken?

Opgelet! De EDUbox Artificiële intelligentie kreeg in april 2021 een update. Aan het einde van deel 2 is een stukje toegevoegd over het energieverbruik van AI. Download de nieuwe, integrale EDUbox in de catalogus.

Ga naar de catalogus op de website van EDUbox om de EDUbox Artificiële intelligentie te gebruiken. Hij is beschikbaar als:

De fysieke doos bestellen is momenteel niet meer mogelijk. Ben je wel geïnteresseerd in de fysieke EDUbox? Laat dan je gegevens achter via dit interesseformulier. Zo kunnen we jou als eerste op de hoogte brengen als hij opnieuw verschijnt. Bij bestelling krijg je dan een doos met 4 exemplaren van deze EDUbox, goed voor een klas van ongeveer 20 leerlingen.

Bijkomende info

Je vindt de handleiding voor leerkrachten voor deze EDUbox ook terug op het Medium-kanaal van EDUbox.

De EDUbox Artificiële intelligentie is tot stand gekomen door een samenwerking van VRT NWS met Mediawijs, imec, RVO-Society en Technopolis

Wat is EDUbox?

EDUbox is een educatief concept van VRT NWS om jongeren te laten kennismaken met één bepaald maatschappelijk thema. Elke EDUbox informeert, inspireert en stimuleert om zelf met het onderwerp aan de slag te gaan. 

Deze kant-en-klare lespakketten zijn voorzien voor gebruik in de klas. Leerlingen of studenten werken in kleine groepjes met fiches, in de vorm van een fysieke doos of een interactieve website. Deze fiches bevatten een stukje theorie, praktijkoefeningen en opdrachten. Ze zijn ook gekoppeld aan een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal.

Sinds het afstandsonderwijs aan belang heeft gewonnen, zetten we ook meer in op de digitale component. Van elke EDUbox ontwikkelen we een interactieve onlineles die leerlingen individueel kunnen volgen.

Voor de leerkrachten is de EDUbox niet alleen een leermiddel om te werken aan specifieke eindtermen. Met deze educatieve tool bereiken ze ook verschillende leerplandoelstellingen en vakoverschrijdende eindtermen

Blijf op de hoogte

Een overzicht van alle bestaande EDUboxen vind je hier. Je kan op die plek ook alle verschenen EDUboxen bestellen of downloaden. Voor meer informatie kan je ons mailen op edubox@vrtnws.be

Wil je weten wanneer nieuwe EDUboxen verschijnen, of op de hoogte blijven over toekomstige uitgaven? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief Onderwijs.  

VIDEO'S

Hieronder vind je alle video's en externe links uit de EDUbox Artificiële intelligentie. Het nummer in de titel verwijst naar het paginanummer van de fiche. Klik op onderstaande titel om direct naar de juiste video of link te gaan:

8. Introductie door Tom van de Weghe

28. An Jacobs van imec/VUB legt jou uit waarom ethiek en bias belangrijk zijn.

32. AI-expert Mieke De Ketelare (imec) legt uit hoe we AI in de toekomst ecologischer kunnen maken

40. Leer onze AI-machine voor 'Mensen vs Zombies' kennen.

42. Hoe werken neurale netwerken?

43. Ontdek hoe een neuraal netwerk getallen kan herkennen.

44. Nog enkele tips door Loutfi Belghamidi.

Meest gelezen