Videospeler inladen...

België en Congo normaliseren diplomatieke relaties tijdens bezoek van president Tshisekedi

De ministers van Buitenlandse Zaken van België en Congo hebben afgesproken om opnieuw ambassadeurs uit te wisselen en een aantal consulaten te heropenen. Dat is gezegd tijdens het eerste bezoek van de nieuwe Congolese president Félix Tshisekedi aan ons land.

Ons land heeft de rode loper uitgerold voor de nieuwe Congolese president Félix Tshisekedi. Die werd vandaag door koning Filip ontvangen op het koninklijk paleis in Brussel en bracht ook een bezoek aan het Graf van de Onbekende Soldaat.

Intussen tekende de Congolese minister van Buitenlandse Zaken Marie Tumba Nzeza een memorandum met haar collega Didier Reynders (MR) en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD). België en Congo beloven daarin om opnieuw ambassadeurs aan te stellen en de consulaten in Antwerpen en Lubumbashi te heropenen. Er komt ook steun voor een school in Kinshasa waar toekomstige diplomaten worden opgeleid.

België en Congo trekken dus een streep onder de gespannen verhoudingen die er voorheen waren tussen onze regering en de vroegere Congolese president Joseph Kabila. Zijn opvolger Félix Tshisekedi wil blijkbaar met een schone lei beginnen. Het gaat wel om memoranda. De regering van premier Charles Michel (MR) is ontslagnemend en het is dus aan de volgende Belgische regering om de afspraken te bekrachtigen. (Lees verder onder de foto).

De Congolese president Félix Tshisekedi tijdens de hulde aan het Graf van de Onbekende Soldaat.

Ook betogers tegen Tshisekedi

Tshisekedi heeft in Brussel ook contact met de Congolese gemeenschap, maar daar is niet iedereen tevreden met zijn komst. Zo waren ongeveer 150 tegenbetogers verzameld aan het Egmontpaleis waar de president met de Belgische regering overleg pleegde. 

De betogers beschuldigden er Tshisekedi van dat hij via electoraal geknoei aan de macht is gekomen tijdens de verkiezingen van eind december vorig jaar. Die zijn inderdaad erg omstreden verlopen en Tshisekedi is als onverwachte winnaar uit de bus gekomen. Volgens waarnemers van de kerk was zijn rivaal Martin Fayulu de echte winnaar van de verkiezingen. 

Ook de relatie tussen Tshisekedi en zijn Rwandese tegenhanger Paul Kagame werd aan de kaak gesteld. "Congo staat onder buitenlandse bezetting", stond op een van de spandoeken. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen