Chemiereus Ineos mag 55 hectare bos kappen in Antwerpse haven

Ineos mag van de Stad Antwerpen 55 hectare bos kappen in de Antwerpse haven. Het chemiebedrijf krijgt een gunstig advies ondanks meer dan 400 bezwaarschriften. "De stad laat een bos kappen zonder te weten of Ineos daar wel een fabriek mag bouwen", reageert Wouter Van Besien van oppositiepartij Groen.

Groot nieuws begin dit jaar. Chemiegroep Ineos kondigt aan twee nieuwe fabrieken te bouwen in de Antwerpse haven. Goed voor honderden jobs en een investering van 2,7 miljard euro. Meteen de grootste investering in de Europese chemiesector in twintig jaar tijd.  Al snel komt er protest wanneer blijkt dat Ineos in de Antwerpse haven plasticdeeltjes wil produceren op basis van het vervuilende schaliegas. Bovendien moet voor het project 55 hectare bos gekapt worden. Tal van actiegroepen en milieuorganisaties tekenen bezwaar aan. Of de bomen gerooid mogen worden, hangt af van een provinciebesluit.  Het Antwerpse stadsbestuur heeft het dossier bekeken en adviseert alvast dat de kap mag doorgaan.

Oppositiepartij Groen is niet te spreken over deze gang van zaken. "Het stadsbestuur gedraagt zich als de loopjongen van Ineos", zegt Wouter Van Besien (Groen) in "Start je dag" op Radio 2 Antwerpen. "Normaal moet je volgens de Europese regels zo'n project in zijn geheel laten vergunnen. Dat doet Ineos bewust niet. Ze hebben twee vergunningen ingediend. Eén voor de bomenkap en één voor hun bedrijfsactiviteit. Ineos zoekt een manier om die bomen sneller te kappen en de stad helpt hen gewoon." 

Nutteloze kap?

Van Besien vreest dat de bomen gekapt zullen worden zonder dat de fabrieken er ooit komen. "Zo is het ook gegaan bij Essers in Wilrijk. Daar is een waardevol bos gerooid voor industrie die er nooit is gekomen. Daar ligt nu een parking. Niemand weet op dit moment wat het milieueffectenrapport zal zeggen over de toch wel omstreden plannen van Ineos. Je kan je daar veel vragen over stellen", besluit de Groen-politicus bij Radio 2 Antwerpen. 

Meest gelezen