Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Congolese ex-minister overgedragen aan parket voor verduistering van 3,8 miljoen euro bestemd voor ebola­bestrijding

De Congolese ex-minister van Volksgezondheid Oly Ilunga wordt overgedragen aan het parket, dat hebben de Congolese autoriteiten bevestigd. Afgelopen weekend werd de voormalige minister opgepakt, omdat hij voor 3,8 miljoen euro bestemd voor ebola-fondsen zou hebben verduisterd. In Congo woedt momenteel de tweede grootste ebola-crisis ooit.

De politie heeft de gewezen minister zaterdag opgepakt en hem naar het politiecommissariaat begeleid, waar hij opgesloten werd. Ilunga werd opgepakt omdat hij van plan was naar het buitenland te vluchten, dat heeft de Congolese politie gemeld. De voormalige minister verschijnt op 16 september voor het Congolese parket-generaal bij het Hof van Cassatie. 

Het Congolese gerecht verhoorde Ilunga eind augustus in het onderzoek naar misbruik met geld dat bestemd was voor de bestrijding van de ebola-epidemie. De man ontkent alle beschuldigingen. "1,7 miljoen euro van het geld werd uitgegeven nadat Ilunga zijn functie had neergelegd, hij kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor het beheer daarvan", melden zijn advocaten ter verdediging.  

Eind juli nam de minister zelf ontslag omdat hij van de Congolese president Félix Tshisekedi niet langer aan het hoofd mocht staan van het Congolese "ebola response team". De ex-minister voelde zich miskend en vond dat de president hem had laten vallen. Tshisekedi heeft toen een comité verantwoordelijk gesteld dat rechtstreeks aan hem moet rapporteren over de gang van zaken. Ilunga werd in december 2016 benoemd als minister van Gezondheid.

Uitbraak ebola

In Congo heerst momenteel de tweede grootste ebola-uitbraak ooit. Er werden meer dan 3.000 gevallen gemeld en meer dan 2.000 mensen zijn al gestorven aan de ziekte, die vorige zomer opnieuw uitbrak.

De meerderheid van de ebola-gevallen bevindt zich nog steeds in de provincie Noord-Kivu, toch heeft het virus zich ook al verspreid naar de naburige provincie Zuid-Kivu. In juli heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de ebola-epidemie nog uitgeroepen tot een "noodsituatie met internationale draagwijdte". Maar de politieke instabiliteit in de regio, het geweld, de beperkte infrastructuur en wantrouwen tegenover de hulpverleners en de vaccins  maakt het erg moelijk om de verdere verspreiding aan te pakken. 

De dodelijkste ebola-uitbraak in het continent was die tussen 2013 en 2016. Toen stierven er in landen als Liberia, Guinee en Sierra Leone meer dan 11.000 mensen.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen