Data in de pers

Met deze EDUbox maak je kennis met de journalistiek van datagedreven verhalen: de datajournalistiek. Want bij de redactie van VRT NWS voelen we elke dag dat het belangrijker wordt om verhalen te zoeken in de cijfers.

Ben jij leerling? Ga dan onmiddellijk naar de video's door hier te klikken.

Waarover gaat het?

Deze EDUbox rond datajournalistiek bestaat uit verschillende onderdelen. Jongeren krijgen meer inzicht in hoe je data kan verzamelen, analyseren en visualiseren én hoe data een bron kunnen zijn voor een journalistiek stuk.

Datajournalist van VRT NWS Luc Pauwels legt uit hoe hij dagelijks omgaat met data en wat hem dat al opgebracht heeft als journalist. Aan de hand van de verschillende stappen, ontdek je meer over datajournalistiek en ben je klaar om zelf eenvoudige dataprojecten op te starten.

De EDUbox Data in de pers werd ontwikkeld voor leerlingen van de 3e graad van het middelbaar onderwijs (leerplannen: onderzoekscompetenties) en voor studenten hoger onderwijs.

Om volwaardig met de EDUbox aan de slag te gaan, heb je 2 tot 3 uren nodig. De deelnemers aan EDUbox moeten beschikken over een internetverbinding en een laptop om een mini-bevraging op poten te zetten. Per box kunnen er 5 à 6 deelnemers meedoen.

Hoe kan je deze EDUbox gebruiken?

Met deze EDUbox aan de slag gaan in de klas kan op twee manieren:

• De EDUbox gratis bestellen is momenteel niet meer mogelijk. Ben je wel geïnteresseerd in de fysieke EDUbox? Laat dan je gegevens achter via dit interesseformulier. Zo kunnen we jou als eerste op de hoogte brengen als hij opnieuw verschijnt. Bij bestelling krijg je dan een doos met 4 exemplaren van deze EDUbox, goed voor een klas van ongeveer 20 leerlingen.

• Je kan hem integraal downloaden. Klik daarvoor op volgende link:  EDUbox Data in de pers.

Bijkomende info

De data nog niet beu? Ontdek dan ook Databuzz, een hypermoderne bus met educatieve games om de datageletterdheid van jongeren bij te spijkeren.

De handleiding voor leerkrachten voor deze EDUbox vind je terug op ons Medium-kanaal.

De EDUbox Data in de pers kwam tot stand in samenwerking met Mediawijs, imec en RVO-Society.

Video's

Bekijk hieronder de video's uit de EDUbox Data in de pers:

Introductie Data in de pers door Luc Pauwels.

Maarten Lambrechts legt uit waarom datajournalistiek belangrijk is.

"How do you sock?" Data 01 data verzamelen

"How do you sock?" Data 02 data begrijpen

"How do you sock?" Data 03 data overbrengen

Algoritmes? Door Dr. Stroobant en Dr. De Vuyst

Meest gelezen