Videospeler inladen...

Voor wie ga jij alles geven? Steun voor het eerst de goede doelen van De Warmste Week door vrijwilligerswerk

Tijdens De Warmste Week 2019 zal iedereen de geregistreerde goede doelen voor het eerst niet enkel financieel kunnen steunen. Onder het motto "voor wie ga jij alles geven?" kan je er ook voor kiezen om als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken bij één van de 2.033 vzw's. Daarnaast kan je nog steeds zelf een actie organiseren of steunen, of deelnemen aan een van de Warmathons. 

De laatste week voor Kerstmis, van 18 tot 24 december wordt opnieuw omgedoopt tot De Warmste Week. Vanaf 18 september kan iedereen zich inzetten voor een van de geregistreerde goede doelen. Voor De Warmste Week 2019 zijn er 2.033 vzw goedgekeurd door de Koning Boudewijnstichting. Dat is een nieuw record.

Wie een vzw wil steunen, kan dat op drie manieren: door zelf een actie voor een organisatie op poten te zetten, of een bestaande actie te ondersteunen. Daarvoor kan je terecht op de website van De Warmste Week. Wie zich van zijn sportiefste kant wil laten zien, kan tijdens De Warmste Week deelnemen aan één van de Warmathons. Daar kan iedereen deelnemen voor een goed doel naar keuze. En nieuw dit jaar is dat je de vzw die je een warm hart toedraagt niet enkel financieel kan steunen, maar ook door de handen uit de mouwen te steken en vrijwilligerswerk te gaan doen.

"Vrijwilligen" kan in december

Het startschot voor het "vrijwilligen" bij een vzw naar keuze wordt gegeven op donderdag 5 december, niet toevallig de internationale dag van de vrijwilliger. Tussen 5 en 24 december nodigen de goede doelen iedereen uit om te komen proeven van vrijwilligerswerk. Elke vzw bepaalt zelf voor welke projecten of activiteiten ze een beroep wil doen op vrijwilligers, voor een hele of een halve dag. 

Vanaf november kan iedereen zich via de website van De Warmste Week inschrijven om te kijken welk goed doel in jouw buurt vrijwilligers zoekt. Zo kan je beter kennismaken met een vzw, zijn vrijwilligers en de uiteenlopende waaier aan taken die zij verrichten. Elke gelegenheidsvrijwilliger wordt begeleid door iemand die de vzw in kwestie goed kent. Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk staat klaar met advies, voor iedereen die aan de slag wil als vrijwilliger.

We willen de drempel verlagen, om aan vrijwilligerswerk te doen. In principe is er een taak weggelegd voor iedereen.

Eva Hambach, directeur Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk

"Zonder vrijwilligers lukt het niet voor vzw's, want ze nemen essentiële taken op in het verenigingsleven", zegt Eva Hambach, directeur Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk. "Dat geeft voldoening aan de vrijwilliger zelf, de organisatie waarvoor hij zich inzet en de samenleving in haar geheel. Het doet deugd dat De Warmste Week hen in de spotlights plaatst. En daarnaast zetten de organisaties van De Warmste Week ook hun deuren open voor nieuwe vrijwilligers. Koudwatervrees is niet nodig: vrijwilligerswerk is zo divers, dat in principe iedereen aan het vrijwilligen kan slaan. Die drempel willen we graag verlagen."

Wat De Warmste Week betekent voor de vzw's

De Warmste Week is voor de betrokken vzw's van grote waarde, zo blijkt uit een bevraging van de Koning Boudewijnstichting bij de deelnemende vzw's van 2018, en niet enkel op financieel vlak. Want hoewel de solidariteitsactie de organisaties door het ingezamelde bedrag een mooi duwtje in de rug geeft, is de maatschappelijke waarde vooral erg groot.

Vzw's geven aan dat hun naamsbekendheid door hun deelname aan De Warmste Week gevoelig toeneemt, en dat ze ook in andere periodes van het jaar kunnen rekenen op meer vrijwilligers en giften."Dankzij De Warmste Week worden we ons meer bewust van de belangrijke maatschappelijke rol die deze Vlaamse verenigingen opnemen in de samenleving", aldus Gerrit Rauws van de Koning Boudewijnstichting.

Bekijk hier de nieuwe campagnevideo van "De Warmste Week 2019":

Videospeler inladen...

Journaalanker Goedele Wachters is al jaren nauw betrokken bij De Warmste Week en steunt ook deze editie voluit. "We willen deze keer heel graag mensen hun tijd en enthousiasme hebben", vertelt ze in "Vandaag". "We zijn ervan overtuigd dat in deze tijden tijd geven vaak veel kostbaarder is dan geld geven. In het beste geval wordt het op twee fronten een succes: harde cash en vrijwilligerswerking."

Bekijk hieronder het gesprek uit "Vandaag" en de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen