Democratie

VRT NWS en het Vlaams Parlement sloegen in aanloop naar de verkiezingen van mei 2019 de handen in elkaar om leerlingen te informeren over politiek en democratie met de EDUbox Democratie.

DOWNLOAD

Ben je benieuwd naar wat deze EDUbox in petto heeft? Je kan hem nu integraal downloaden. Klik daarvoor op volgende link: EDUbox Democratie.

Waarover gaat het?

Deze EDUbox voor jongeren uit het middelbaar onderwijs blijft ook sinds de verkiezingen bruikbaar. De box laat scholieren op een bevattelijke, speelse manier kennismaken met verschillende politieke systemen en met de democratie zoals we die in België kennen.

Met de EDUbox Democratie moeten jongeren aan de hand van vier vragen komen tot een systeem van samenleven wat stof geeft tot discussie, argumentatie en inzichten. De leerlingen maken daarbij gebruik van nieuw en gearchiveerd beeldmateriaal op maat.

Bekijk hieronder al enkele video's ter introductie. Verder wordt er onder meer gebruik gemaakt van audiovisueel lesmateriaal van KLAAR, op maat gemaakte video's voor de eerste en de tweede graad van het middelbaar onderwijs waarin items uit de leefwereld van de jongeren of uit het wereldnieuws kort worden toegelicht.

Je kan van deze EDUbox online een doos bestellen. Een doos bevat 4 EDUboxen, ideaal voor een klasgroep van ongeveer 20 leerlingen. 

Bijkomende info

Lees hier wat VRT NWS schreef over deze EDUbox bij de lancering.

De handleiding voor leerkrachten voor deze EDUbox vind je terug op ons Medium-kanaal.

De EDUbox Democratie kwam tot stand in samenwerking met het Vlaams Parlement

Video's

Bekijk hieronder de video's uit de EDUbox Nepnieuws:

Introductie door Ivan De Vadder

Slot door Ivan De Vadder

Wat is de EDUbox Democratie? Door Ivan De vadder

Meest gelezen