Democratie

VRT NWS en het Vlaams Parlement sloegen in aanloop naar de verkiezingen van mei 2019 de handen in elkaar om leerlingen te informeren over politiek en democratie met de EDUbox Democratie. Aanvullend kunnen leerlingen zich ook verdiepen in het partijpolitieke landschap met de Educatieve Stemtest.

Ben jij leerling? Ga dan onmiddellijk naar de video's door hier te klikken.

Waarover gaat deze EDUbox?

De EDUbox over democratie is er voor jongeren uit het middelbaar onderwijs en is ook bruikbaar tussen verkiezingen in. De box laat scholieren op een bevattelijke, speelse manier kennismaken met verschillende politieke systemen en met de democratie zoals we die in België kennen.

Met de EDUbox Democratie moeten jongeren aan de hand van vier vragen komen tot een systeem van samenleven. Dit geeft stof tot discussie, argumentatie en inzichten. De leerlingen maken daarbij gebruik van nieuw en gearchiveerd beeldmateriaal op maat. 

De EDUbox bevat een stukje theorie, voorbeelden en een interactief spel. Hij is ook gekoppeld aan een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal, waarin onder meer VRT NWS-journalist Ivan De Vadder en Liesbeth Homans, de voorzitter van het Vlaams Parlement, de leerlingen meer uitleg geeft. Ook KLAAR-video's worden gebruikt om de EDUbox te verrijken.

Hoe kan je deze EDUbox gebruiken?

Ga naar de catalogus op de website van EDUbox om de EDUbox Democratie te bestellen en gebruiken. Hij is beschikbaar als:

Opgelet! De EDUbox Democratie kreeg een update in oktober 2020. Aan de box zelf veranderde niets, maar we raden je wel aan om de vernieuwde handleiding te gebruiken bij de oude EDUbox. Deze kan je hier downloaden.

Meer info

De handleiding voor leerkrachten vind je ook terug op het Medium-kanaal van EDUbox. De EDUbox Democratie kwam tot stand in samenwerking met het Vlaams Parlement

Een overzicht van alle bestaande EDUboxen vind je hier. Je kan op die plek ook alle verschenen EDUboxen bestellen of downloaden. Voor meer informatie kan je ons mailen op edubox@vrtnws.be

Wil je weten wanneer nieuwe EDUboxen verschijnen, of op de hoogte blijven over toekomstige uitgaven? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief Onderwijs.  

Educatieve Stemtest

Stemtesten zijn een veelgebruikt instrument in de aanloop naar verkiezingen, maar worden nadien weer offline gehaald. Met de Educatieve Stemtest is deze handige tool nu permanent beschikbaar voor gebruik in de klas

De Educatieve Stemtest vergelijkt de politieke opvattingen van de leerling met die van de partijen in het parlement. Zo komt hij te weten welke partijen nauw aansluiten bij zijn overtuiging en welke daar juist het verst van afstaan. Op die manier biedt de stemtest een inhoudelijk inzicht in het partijpolitieke landschap

De stemtest is door de Universiteit Antwerpen gemaakt op maat van jongeren vanaf 14 jaar. Alle stellingen worden in een filmpje door jongeren uitgelegd.

De Educatieve Stemtest staat leraren en leerlingen toe om nog dieper in te gaan op democratie, burgerzin en politiek. De onlinetest is dan ook perfect aanvullend materiaal bij de EDUbox Democratie.

Video's

Bekijk hieronder de video's uit de EDUbox Democratie. Klik op onderstaande titel om onmiddellijk naar de juiste video of externe link te gaan.

6. Introductie door Ivan De Vadder

20. Slot door Ivan De Vadder

Extra video's:

Extra. Wat is de EDUbox Democratie? Ivan De vadder legt uit

Extra. Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans legt uit hoe het Vlaams Parlement werkt

Extra. Universiteit van Vlaanderen: Waar gaat mijn belastinggeld naartoe?

Meest gelezen