Ierse centrale bank: "Een op de drie Ierse landbouwbedrijven is bedreigd bij een no-dealbrexit"

Als het eind oktober tot een brexit zonder akkoord met de Europese Unie komt, zou een derde van de Ierse boeren over de  kop kunnen gaan. Dat staat in een waarschuwing van de Ierse centrale bank. Ook de Ierse banken die leningen hebben uitstaan bij de boeren, komen dan opnieuw in het gedrang.

"Een derde van onze landbouwbedrijven is economisch erg kwetsbaar. Bij gelijk welke nieuwe schok zoals een no-dealbrexit zouden die gevaar lopen", zo waarschuwt de Central Bank of Ireland vandaag in een rapport.

De Ierse boeren zijn erg afhankelijk van de grote Britse markt tot wie zij nu volledig vrij toegang hebben via de Europese eenheidsmarkt. Als het Verenigd Koninkrijk eind oktober zonder akkoord uit de EU stapt, zouden er echter opnieuw douanetarieven en andere beperkingen ingevoerd kunnen worden. In het geval van vlees zou er dan een invoerheffing tot bijna 50 procent kunnen worden opgelegd. 

Volgens de Ierse centrale bank zou dat de doodsteek betekenen voor veel kleine boeren die toch al met moeite overeind blijven. Joe Healy, de voorzitter van de Ierse boerenbond spreekt over een "dreigende catastrofe voor de boeren van de Ierse Republiek". 

De rekening schuift door naar... de banken

De Ierse centrale bank had eerder al gewaarschuwd voor een mogelijk nieuwe bankencrisis in het land bij een no-dealbrexit. Zo hebben de Ierse banken -die zich enkele jaren geleden pas hersteld hebben van de zware financiële crisis in het land- voor 3,4 miljard euro leningen verstrekt aan de boeren in de republiek. 

De schuldenlast van de Ierse boeren bij de banken is de voorbije jaren al fors opgelopen. Gemiddeld zou een Iers melkveebedrijf nu voor 121.000 euro in het krijt staan bij de banken. Bovendien zou in de gebieden vlak bij de grens met het Britse gebiedsdeel Noord-Ierland een op de vijf banen op de tocht komen te staan bij een no-dealbrexit.

Elf jaar geleden luidde de financiële crisis de noodklok over de grote banken in de Ierse Republiek. Die sleurden de overheid mee en uiteindelijk moest Ierland bij de eurozone en het Internationaal Muntfonds aankloppen voor noodkredieten. 

Meest gelezen