AP2011

"Geen gevaar" na gasontploffing in Russisch lab met dodelijke virussen

In een groot Russisch onderzoekscentrum, waar verschillende dodelijke virussen worden bewaard, is gisteren een ontploffing gebeurd. Een deel van het lab is uitgebrand. Maar volgens het centrum zelf en de burgemeester van het Siberische stadje waar het ligt, is er geen gevaar. 

De brand brak uit toen een gasfles ontplofte tijdens verbouwingswerken op de vijfde verdieping van het 'Vektor' onderzoeksinstituut in Koltsovo, in de buurt van de Siberische stad Novosibirsk. Eén medewerker is in het ziekenhuis opgenomen met brandwonden.

Door de kracht van de ontploffing gingen ramen aan diggelen. Het vuur verspreidde zich over 30 vierkante meter, voor het kon geblust worden. Maar volgens de Russische dienst Volksgezondheid waren er op de verdieping van de brand geen biologisch gevaarlijke stoffen aanwezig.

In het onderzoekscentrum worden dodelijke virussen zoals ebola en HIV bewaard. Het zou ook een van de enige plekken ter wereld zijn met de pokken in haar collectie virussen.

Het stadje Koltsovo ligt op enkele kilometers van Novosibirsk, de derde grootste stad van Rusland met anderhalf miljoen inwoners.

Geheim onderzoeksinstituut

Het centrum werd in volle Koude Oorlog opgericht in 1974 als een gesloten instituut. Er werd onderzoek gedaan naar vaccins en naar middelen om het land te beschermen tegen "bacteorologische en biologische wapens", meldt het Russische persagentschap Interfax.

Het incident roept vragen op over de veiligheidstoestand in sommige gevoelige, militaire instellingen, vaak opgericht als geheime, gesloten instellingen in de jaren van de Koude Oorlog. Begin juli kwamen er nog veertien Russische marineleden om bij een brand aan boord van een geheimzinnige kernonderzeeër in het Hoge Noorden. De Russische overheid is zeer karig met informatie over die ramp, maar benadrukt dat de kernreactor niet geraakt is door de brand. 

Ook in augustus was er nog een dodelijk incident op een militaire basis in het noorden van Rusland. Een test met een nieuw nucleair wapen zou er zijn misgelopen, met vijf doden tot gevolg.

Meest gelezen