Videospeler inladen...

Greta Thunberg neemt prestigieuze prijs van Amnesty International in ontvangst

De jonge Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg en de jongerenbeweging Fridays for Future hebben de "Ambassadeurs van het Geweten"-prijs van Amnesty International ontvangen.

Het gaat om de prestigieuze onderscheiding "Ambassador of Conscience", die in het verleden ook al te beurt viel aan de Zuid-Afrikaanse nobelprijswinnaar Nelson Mandela, de Pakistaanse vrouwenrechtenactiviste Malala Yousafzai en de Chinese artiest Ai Weiwei.

De 16-jarige Thunberg nam de prijs in Washington in ontvangst, waar ze een toespraak hield voor een publiek van universiteitsstudenten. Thunberg wees erop dat de prijs allereerst toekomt aan de miljoenen jongeren al een jaar elke week mee opstappen in klimaatmarsen bij scholierenstakingen. "Onze acties hebben minstens een debat doen ontstaan", zei Thunberg. "Er bestaan alleen nog geen afdoende antwoorden om deze crisis aan te pakken, zowel op technologisch als op politiek vlak. Maar het is aan ieder van ons om mensen die verantwoordelijkheid dragen uit te dagen om oplossingen te vinden en daarnaar te handelen."

Amnesty International prees "het unieke leiderschap en de moed van de jongeren":  "Ze hebben iets in beweging gebracht wat activisten die al heel lang op de barricaden stonden, niet voor elkaar gekregen hebben. En ze zijn heel belangrijk geweest bij de bewustmaking van hun eigen ouders", zei Kumi Naidoo, secretaris-generaal van de mensenrechtenorganisatie.

Dat Greta Thunberg en Fridays for Future de prijs kregen, was in juni al bekend, maar de plechtigheid werd nu pas georganiseerd, in de aanloop naar de VN-klimaatconferentie in New York. Deze en volgende vrijdag worden ook twee wereldwijde klimaatstakingen georganiseerd.

Videospeler inladen...

Meest gelezen