BelgianArmy

Eerste Belgisch-Franse militaire oefening wil strategische samenwerking versterken

Van 16 tot 27 september zullen militairen van de Belgische en Franse landmachten voor het eerst op grote schaal samenwerken. Binnen enkele jaren zullen beide landmachten met dezelfde gepantserde voertuigen werken. Intussen leren ze van elkaar door materiële en operationele kennis uit te wisselen.

Tijdens deze oefening worden ongeveer 750 militairen, onder wie 214 Fransen ingezet. Ook worden er 170 voertuigen van de Belgische Motorized Brigade en de Franse Landmacht ontplooid. Dat houdt onder meer in: patrouilles, beveiliging van gevoelige punten, escorte van konvooien, anti-terrorismeacties en medische evacuaties.

Strategische samenwerking België-Frankrijk

Beide landen willen zeer nauw samenwerken met de nieuwe voertuigen wat betreft opleiding, doctrine en operationele inzet. 

Het is een partnerschap met Frankrijk dat verder gaat dan pantservoertuigen. Er is ook de uitwisseling van doctrines, opleidingen, en meer.

Kolonel Jacques Cabo

De samenwerking heeft alles te maken met de nieuwe pantserwagens, Griffon en Jaguar, die zowel het Franse als het Belgische leger ontwikkelen. Vanaf 2025 zullen die de huidige Belgische militaire pantservoertuigen vervangen. Omdat het Franse leger identiek dezelfde voertuigen zal hebben wordt nu al gedacht aan gezamenlijke opleidingen en trainingen. Om elkaar beter te leren kennen, wordt daar vandaag al mee begonnen. 

Het strategische verbond tussen België en Frankrijk is erg belangrijk voor beide landen omdat overal de budgetten voor defensie onder druk staan. Door intensief samen te werken kan op termijn heel wat bespaard worden, onder meer op training, onderhoud, upgrades en zelfs operationele inzet bijvoorbeeld in het buitenland. 

Nieuwe pantservoertuigen in 2025

De nieuwe voertuigen zullen voor meer vuurkracht zorgen. Anderzijds zouden ze goedkoper moeten zijn dan hun voorgangers, onder meer doordat een aantal onderdelen zijn gebruikt uit commerciële voertuigen. De pantservoertuigen worden in België pas geleverd binnen 5 jaar, maar vandaag begint de samenwerking tussen de eenheden al op vlak van gezamenlijke training.

BelgianArmy
BelgianArmy

Meest gelezen