Heel wat architecten of boekhouders vergeten hun "informatieplicht", minister Beke wil hen eraan herinneren

Als je bijvoorbeeld naar een architect stapt, moet die je eerst en vooral laten weten hoeveel je hem zal moeten betalen, voordat hij jou advies geeft. Wist je dat? Wel, de meeste architecten weten dat zelf niet. Dat blijkt uit een onderzoek dat minister van Economie Wouter Beke (CD&V) liet uitvoeren. En dat geldt niet alleen voor architecten, maar voor alle vrij beroepen. Beke wil er hen nog eens aan herinneren, zo maakt hij bekend in het Radio 2-programma 'De inspecteur' .

Vrije beroepen, zoals advocaten, apothekers, artsen, notarissen, boekhouders, dierenartsen... zijn ondernemers. En dus moeten ze zich houden aan de verplichtingen van ondernemers.

Dat betekent onder andere dat ze een "informatieplicht" hebben: ze moeten de consument vooraf goed informeren over de kostprijs, over verzekeringen, vergunningen, het herroepingsrecht.... Die informatie moet bijvoorbeeld op de website staan of de consument moet die info krijgen op papier. Maar bij veel vrije beroepen gebeurt dat niet. 

De Federale Overheidsdienst Economie heeft meer dan 300 architectenbureaus onderzocht. En bijna de helft doet niet wat ze moeten doen. 42% zijn niet in orde met die "informatieplicht". "Er is wel geen sprake van kwaad opzet", zegt minister van Consumentzaken Wouter Beke. "Ze zijn zich gewoon niet bewust van die verplichting. Het gaat om een onzorgvuldigheid." Want als je zélf als consument alle informatie vraagt, dan krijg je die netjes en zonder tegenpruttelen.

Guidelines

"Daarom ga ik guidelines voor hen maken,"  zegt minister Beke. Hij gaat alle beoefenaars van vrije beroepen dus nog eens herinneren aan al hun verplichtingen. "Om discussies achteraf te vermijden." Bovendien zal de economische inspectie in de toekomst meer gerichte controles houden in de sector.

Meest gelezen