Is recyclage wel het wondermiddel om het plasticprobleem aan te pakken? "Pano" zocht het uit 

We doen in Vlaanderen goed ons best om ons huishoudelijk afval te sorteren en te recycleren. En tegen eind volgend jaar zijn we allemaal overgeschakeld op de uitgebreide blauwe zak, waar alle plastic verpakkingen in mogen. Een initiatief van Fost Plus, de organisatie van verpakkingsproducenten, die zorgt voor de ophaling en recyclage van ons pmd. Dan gaan we nog meer recycleren. Goed bezig, zegt Fost Plus, en dat denken we zelf ook maar al te graag. Maar is dat wel zo? "Pano" trok op onderzoek uit. 

En wat blijkt: onze recyclagecijfers zijn overschat: zelfs bij pet-flesjes, het best recycleerbare plastic op de markt, wordt er minder gerecycleerd dan de officiële cijfers aangeven. Bovendien kunnen veel plastic verpakkingen die in de uitgebreide blauwe zak terechtkomen helemaal nog niet goed gerecycleerd worden. En ondanks alles belandt er nog te veel recycleerbaar plastic niet in de blauwe zak, maar in het restafval, of erger: in de natuur.

Videospeler inladen...

En er is meer: vanuit de haven van Antwerpen vertrekt er veel plastic (bedrijfs)afval uit heel Europa naar het buitenland voor recyclage. Sinds China dat afval niet meer wil, is de export naar Turkije in twee jaar tijd vertwintigvoudigd. Daardoor raakt het Turkse afval zelf niet meer verwerkt, wat leidt tot milieuproblemen en sociale problemen.

Recyclage is dus een deel van de oplossing, maar niet dé wonderoplossing om onze plasticprobleem aan te pakken. Daarvoor zullen we als consumenten, als producenten en als overheid nog andere keuzes moeten maken.

"Pano, Hoera recyclage", vanavond om 21.25u op Eén

Meest gelezen