Huawei CEO Richard Yu stelt de Mate 30 voor

Huawei lanceert smartphone zonder YouTube, Gmail en Google Maps door Amerikaanse boycot

Huawei heeft zopas de Mate 30-smartphone gelanceerd. Wat een feestelijke lancering moest worden, werd er eentje in mineur. De Mate 30 komt op de markt met een zeer beperkte versie van het Android-besturingssysteem en zonder de populaire apps van Google zoals YouTube, Gmail en Google Maps. Sinds de boycot van de Amerikaanse overheid mogen Amerikaanse bedrijven zoals Google geen zaken meer doen met Huawei. De Mate 30 zal voorlopig niet verkocht worden in ons land.

Er werd heel hard uitgekeken naar de lancering van de Mate 30. Niet dat het toestel revolutionaire snufjes heeft, maar de Mate 30 is de eerste smartphone van Huawei die na de boycot van mei wordt gelanceerd. Toen ondertekende de Amerikaanse president Trump een decreet dat elk Amerikaans bedrijf verbood om zaken te doen met de Chinese technologiereus. Reden: de Amerikanen denken dat Huawei een gevaar vormt voor de nationale veiligheid. 

Mate 30 komt met “Android Light”

Elk toestel dat op de markt verschijnt, komt met een besturingssysteem. De meest gebruikte systemen zijn Android van Google (76 procent marktaandeel, red.) en iOS van Apple (22 procent marktaandeel, red.). Anders gezegd, zonder besturingssysteem en de daarbij horende appwinkel is een smartphone onbruikbaar. Sinds de ondertekening van het decreet, dat Amerikaanse bedrijven verbood om zaken te doen met Huawei, heeft Google laten weten dat het geen licenties aan Huawei zal aanbieden. 

Voor de mensen die nu een Huawei-smartphone hebben is de producent duidelijk. Zij krijgen ook in de toekomst de nodige updates van Google en hoeven zich geen zorgen te maken.

Het verbod werd in mei tweemaal met drie maanden uitgesteld, vooral om Amerikaanse chipproducenten, die onderdelen leveren aan Huawei, te vrijwaren van grote verliezen. Maar op de Mate 30 zijn de gevolgen van de boycot duidelijk zichtbaar. 

Het toestel komt met een uitgeklede versie van Android en zal niet meer ondersteund worden door Google. Daarnaast zijn de apps van Google zoals YouTube, Gmail, Google Maps en Google Search niet vooraf geïnstalleerd op de Mate 30.

Toch heeft Huawei naar eigen zeggen een manier gevonden om de apps via een omweg op het toestel te krijgen. En omdat Android "open source" of gratis is, kan Huawei het besturingssysteem alsnog aanbieden. Alleen krijgt een toestel dat niet beschikt over de nodige licenties geen updates van Google. Dat maakt het extra kwetsbaar voor hackers. 

Een andere optie voor Huawei is om het eigen besturingssysteem te installeren op de Mate 30. Huawei lanceerde in augustus HarmonyOS, een besturingssysteem van eigen makelij, maar dat systeem is op dit moment duidelijk nog niet klaar om uitgerold te worden op de smartphones van het merk. Jurgen Thysmans van Huawei België laat weten dat het bedrijf 1,5 miljard euro investeert in een eigen appwinkel. Zo wil Huawei ontwikkelaars warm maken om apps voor het eigen besturingssysteem te ontwikkelen. 

Winkels en operatoren wachten af

Een rondvraag bij de verschillende operatoren - die smartphones samen met een abonnement aan de man brengen - leert ons dat ze terughoudend zijn om het toestel aan te bieden. Fabrice Gansbeke van Proximus laat weten dat zij voorlopig nog geen plannen hebben met het nieuwe vlaggenschip van de Chinese technologiereus. Hetzelfde horen we bij Orange. Isabelle Geeraerts van Telenet laat dan weer weten dat het toestel niet zal verschijnen in ons land. Iets wat Huawei België ontkent. Volgens woordvoerder Jurgen Thysmans zal de Mate 30 op termijn toch naar België komen.

Bij Carrefour, Mediamarkt en Bol.com horen we hetzelfde. Bol.com weet nog niet of ze het toestel gaan verkopen. Dat geldt ook bij de twee grote retailers.

Dit is anders dan bij smartphonereleases in het verleden. Meestal leggen de winkels een stock aan en verkopers worden op voorhand opgeleid om de klanten warm te maken met de nieuwste snufjes. Zo is elke winkel voorbereid wanneer de verkoopdatum tijdens de onthulling bekend wordt gemaakt.   

Alleen krijgt een toestel dat niet beschikt over de nodige licenties geen updates van Google. Dat maakt het extra kwetsbaar voor hackers. 

Hoewel de Mate 30 een relatief duur “flagship” is, zal de Amerikaanse boycot ook gevolgen hebben voor de goedkopere modellen van Huawei die in de toekomst zullen verschijnen. Die zullen allemaal maar een beperkte toegang hebben tot het ecosysteem van Google.

Voor de mensen die nu een Huawei-smartphone hebben is de producent duidelijk. Zij krijgen ook in de toekomst de nodige updates van Google en hoeven zich geen zorgen te maken.

Zo heeft de boycot toch een effect op de ambitieuze smartphoneproducent. In 2018 zei de baas van de mobiele divisie, Richard Yu, dat Huawei tegen 2020 de grootste ter wereld zal zijn. Die ambitie zal Huawei noodgedwongen moeten herzien. 

Meest gelezen