Archieffoto
Copyright 1904, Ugo Toldi, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Ethicus en medisch filosoof Ignaas Devisch: "Sommige firma's drijven prijs geneesmiddel kunstmatig op"

De solidariteitsactie voor de zieke baby Pia vindt Ignaas Devisch hartverwarmend, maar als medisch filosoof en ethicus heeft hij vragen bij de prijs van bepaalde geneesmiddelen. Hij verdenkt sommige firma's ervan de prijs voor middelen tegen een zeldzame en levensbedreigende ziekte kunstmatig op te drijven en vindt dat de Europese Unie die firma's op andere gedachten moet zien te brengen. 

"Het is vooral schokkend dat een geneesmiddel dat levensreddend kan zijn tot die orde van prijzen kan behoren", zegt Ignaas Devisch in "De wereld vandaag", op Radio 1. "Dat heeft alles te maken met de ontwikkeling ervan, die is overgelaten aan een aantal spelers die in eerste instantie redeneren in een bepaald winstmodel", zegt de medisch filosoof en ethicus aan de UGent.

Je merkt toch dat de hoogte van die prijzen niet meer bij te houden is

Ignaas Devisch (UGent)

Devisch stelt vast dat het debat rond de zieke Pia de voorbije jaren wel vaker is gevoerd. "Je merkt toch dat de hoogte van die prijzen niet meer bij te houden is."

Het gaat hier uiteraard over een economische realiteit, maar die lijkt te botsen op een ethische grens. "Enerzijds heb ik begrip voor mensen die jarenlang investeren in de ontwikkeling van een medicijn, maar bij een zeldzame ziekte raakt maar een klein aantal van die medicijnen verkocht." Het gevolg: de prijzen gaan door het dak. "De grootteorde van de prijs leidt op den duur een eigen leven, ook al omdat een aantal van die firma's zeer goed beseffen dat de "willingness to pay" (bereidheid tot betalen) voor het redden van een mensenleven bij iedereen zeer groot is."

Ik vrees helaas dat er voor dit ene kindje dat nu in beeld komt ook heel veel kinderen zijn die niet in beeld komen maar ook grote noden hebben

Ignaas Devisch (UGent)

Devisch wil de hele sector niet over dezelfde kam scheren. "Maar er zijn zeker een aantal firma's die dat spelletje zeer goed doorhebben en kunstmatig die prijs gaan opdrijven." Ze beseffen volgens hem maar al te goed dat de publieke opinie in dergelijke gevallen bereid is grote sommen geld op te hoesten. 

"De farma-industrie kan vragen wat de zot ervoor over heeft", bevestigt Wilbert Bannenberg van de vereniging Farma ter Verantwoording in "Terzake".

"Ik vrees helaas dat er voor dit ene kindje dat nu in beeld komt ook heel veel kinderen zijn die niet in beeld komen maar ook grote noden hebben", aldus Devisch. En dan komen we onvermijdelijk bij de vraag terecht of het gezondheidssysteem dat nog wel allemaal kan betalen.

Het drama is dat niet iedereen die aandacht zal krijgen en iedereen die aandacht wel degelijk verdient

Ignaas Devisch (UGent)

België alleen staat nergens als het moet opboksen tegen een grote farmareus. Daarom roept Devisch de Europese Unie op tot actie: als Europese macht onderhandelen is volgens hem een betere manier om de prijzen in bedwang te houden.

Gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) vindt dat de overheid expliete grenzen moet stellen. "Het is veel beter dat de overheid regels vastlegt en zegt hoeveel het voor haar mag kosten", zegt hij in "De afspraak". Hij pleit ook voor een vroegtijdige dialoog waarbij farma-bedrijven hun plannen met de overheid bespreken jaren voor ze een middel op de markt brengen.

Wilbert Bannenberg bevestigt dat er momenteel nauwelijks wettelijke mogelijkheden bestaan om tegen al te hoge prijzen op te treden. 

"Met die prijzenpolitiek voor medicijnen moet absoluut iets gebeuren", vindt hij. De actie voor Pia bewijst dat mensen nog altijd tot grote solidariteit in staat zijn. "De kwestie is hoe we die solidariteit structureel kunnen aanhouden, zodanig dat we niet moeten vaststellen dat de ene keer iemand kan worden gered omdat er aandacht voor is, en de andere keer weer niet."

"Het drama is dat niet iedereen die aandacht zal krijgen en iedereen die aandacht wel degelijk verdient."

Beluister hieronder het gesprek met Ignaas Devisch in "De Wereld vandaag":

Bekijk hieronder het gesprek met Wilbert Bannenberg in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen