Videospeler inladen...

Israëlische premier Netanyahu en uitdager Gantz in nek-aan-nekrace na verkiezingen

In Israël liggen de Likoed-partij van huidig premier Benjamin Netanyahu en de blauw-witte alliantie van uitdager Benny Gantz in een nek-aan-nekrace na de parlementsverkiezingen. Het is de tweede keer in minder dan 6 maanden tijd dat Israël parlementsverkiezingen houdt, de vorige keer was het Netanyahu niet gelukt om een regering te vormen. 

De exitpolls voorspelden voor de Likoed-partij 33 parlementszetels, voor oppositiepartij Blauw en Wit ("Kahol Lavan") 34 zetels. Maar met 90 procent van de stemmen geteld, is het verschil tussen beide grote partijen minimaal. Blauw-Wit van voormalig stafchef Benny Gantz zou 32 zetels krijgen tegenover 31 voor de Likoed van huidig premier Netanyahu.

Het Israëlische parlement, de Knesset, bestaat uit 120 zetels. Om een regering te vormen moet een coalitie van partijen meer dan 60 zetels hebben. Gantz of Netanyahu zullen dus op zoek moeten naar een coalitiepartner om een  meerderheid te halen in het parlement. De Likoed en zijn religieuze en rechtse partners halen die 60 zetels niet en dus heeft Netanyahu een probleem.

Zo goed als zeker wordt Avigdor Lieberman, een door de wol geverfd politicus en voormalig medestander van Netanyahu de 'kingmaker'. Hij weigerde de post van defensieminister in de regering Netanyahu en forceerde daardoor nieuwe verkiezingen. Zijn Yisrael Beitenu partij lijkt de gedoodverfde coalitiepartner van zowel Likoed als Blauw-Wit.  Wie het ook goed doet is de Arabische Lijst die de derde partij wordt in het parlement. Maar de kans dat ze gevraagd wordt om deel uit te maken van een nieuwe regering is klein.

Hogere opkomst

De opkomst lag deze keer alvast hoger dan bij de vorige verkiezingen. De Israëlische Centrale Kiescommissie zei dat 63,7 procent van de kiesgerechtigden al vóór 20 uur een stem had uitgebracht. De stembus sloot om 22 uur plaatselijke tijd. Deze opkomst ligt alvast 2,3 procentpunten hoger dan bij de vorige verkiezingen in april. Toen ging er 68,5 procent van de Israëli stemmen.

Benny Gantz met zijn vrouw
AFP or licensors

Opnieuw moeilijke puzzel

Bij de vorige parlementsverkiezingen in april behaalde zowel de partij van Netanyahu als die van zijn uitdager Gantz evenveel zetels, namelijk 35. Netanyahu mocht toen als eerste een regering proberen te vormen, omdat hij meer stemmen had verzameld. De premier kon toen geen coalitie op de been brengen en vroeg om nieuwe verkiezingen. Maar ook met de huidige verkiezingsresultaten lijkt er dus geen uitgesproken winnaar uit de bus te komen. Het vormen van een coalitieregering wordt opnieuw een moeilijke puzzel. 

Zelfs het aanduiden van een kandidaat die deze regeringscoalitie op de been moet brengen, zal door deze nipte resultaten eveneens niet evident worden. 

AFP or licensors

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen