"Meer en meer inbraken door gat te maken in daken of muren"

Vorige week bij een juwelier in Antwerpen, in de nacht van zondag op maandag voor de tweede keer in twee jaar tijd bij een interieurbouwer in Heist-op-den-Berg en gisteren nog bij een binnenspeeltuin Wechelderzande... In een korte tijd 3 voorbeelden van inbraken via een gat in een muur of een dak in de provincie Antwerpen. "Die methode wordt meer dan vroeger gebruikt", waarschuwt Jos Delarbre, diefstalpreventieadviseur bij de politie van Geel-Laakdal-Meerhout.

Ramen en deuren "te goed beveiligd"

Ver moet Delarbre niet zoeken naar een verklaring voor de stijging van het aantal inbraken via gaten in muren of daken. "Ramen en deuren zijn tegenwoordig heel erg goed beveiligd. Als men dan toch nog wil inbreken, dan is de makkelijkste optie via een muur of het dak binnengaan. Vaak zijn daken enkel maar wat platen met daaronder isolatiemateriaal."

Vooral bij bedrijven

Het fenomeen doet zich bijna uitsluitend voor bij bedrijven. "Een gat maken in een muur of een dak, dat maakt natuurlijk veel lawaai en je hebt er ook wel wat extra materiaal voor nodig. De kans om op die manier opgemerkt te worden is in een woonwijk uiteraard veel groter. Dat probleem heb je niet op bedrijfsterreinen, waar na de kantooruren amper iemand te vinden is." 

Antiklimstrips

Een muur of dak extra beveiligen is niet evident en ook niet goedkoop. Toch zijn er volgens Delarbre genoeg opties om zulke inbraken te voorkomen. "Dat kan gaan van heel voor de hand liggende zaken, zoals voldoende straatverlichting of in het bedrijf een licht aan te laten, maar je kan evengoed antiklimstrips op je dak plaatsen. Dat is een strip met bovenaan scherpe pinnen, waardoor het al moeilijk wordt om het dak te betreden." 

Meest gelezen