Migrantenkamp in Duinkerke ontruimd

In het noorden van Frankrijk zijn de ordediensten vanochtend begonnen met het ontruimen van een migrantenkamp. Ruim duizend vluchtelingen en migranten moeten op bussen stappen en worden weggebracht naar opvangstructuren. Daar zouden ze dan individueel advies kunnen krijgen. Probleem is dat deze mensen allemaal het Verenigd Koninkrijk als eindbestemming willen en niet snel van dat idee af te brengen zijn.

Aan de kust van Noord-Frankrijk zijn tal van kampen en kampjes. Mensen van heel diverse oorsprong leven er in open lucht of in tentjes. Ze zijn illegaal op het grondgebied en zijn op weg naar het Verenigd Koninkrijk. In en rond Calais tref je vooral Soedanezen, Eritreeërs en Ethiopiërs. Er is ook een groeiende groep Iraniërs en kleine aantallen Syriërs en Noord-Afrikanen. In en rond Duinkerke tref je dan weer vooral Irakezen en wat Afghanen.

Al sinds begin jaren 2000 trekt de haven van Calais mensen aan die zonder papieren proberen om de oversteek te maken naar het Verenigd Koninkrijk. Ze zoeken bescherming bij elkaar en zetten tentenkampen op. Die groeien soms uit tot heuse sloppenwijken met winkels, restaurants en religieuze gebedshuizen.

kerk van Ethiopische gemeenschap in 'jungle' van Calais 2016

De grootste was in Calais, de zogenoemde 'jungle', waar in het najaar van 2016 meer dan 10.000 migranten en vluchtelingen in mensonwaardige omstandigheden overleefden.

Sinds de ontruiming van de 'jungle' zijn ze er nog altijd, mensen die we gaandeweg 'transmigranten' zijn gaan noemen. Ze komen en gaan. Steeds weer nieuwe mensen op de vlucht die verlangen naar een toekomst in het Verenigd Koninkrijk. Wie lang genoeg blijft proberen, slaagt uiteindelijk in de oversteek. Ze sturen dan een euforisch bericht dat anderen doet dromen en motiveert om te blijven volhouden tot ook zij 'geluk' hebben. En het moet gezegd: bij een zoveelste poging lukt het hen ook. Plots is die dag er dan dat ze niet ontdekt worden, verstopt in een vrachtwagen. Of in een bootje, wat sinds dit jaar steeds vaker gebeurt.

©2016 Hannah McKay / i-Images

De tenten, kartonnen bouwsels en slaapzakken van transmigranten worden door de politie in kustdorpen en -steden op regelmatige basis weggehaald. Telkens opnieuw jagen ze de mensen even weg. De Franse overheid en ook de Belgische probeert op die manier ontradend te werken én te voorkomen dat er grote sloppenwijken ontstaan.

Kamp Grande Synthe speciaal geval

Het kamp nabij Duinkerke dat vandaag ontruimd wordt, is atypisch. In januari van dit jaar stelde de gemeente Grande Synthe een gymzaal open voor gezinnen met kinderen. Er zijn toiletten en douches voor een 80-tal mensen. Maar al snel kwamen er tenten rond de zaal en groeide het aantal uit tot meer dan 1.000 voornamelijk Koerden uit Irak. Oudere en jongere mannen, maar vooral veel gezinnen met jonge kinderen. De rechtbank besliste nu dat de gymzaal dicht moest omdat de omstandigheden op het terrein mensonwaardig zijn.

De voorbije week zijn de bewoners ingelicht dat ze niet langer konden blijven, al was niet duidelijk wanneer de ontruiming precies zou plaatsvinden. Vanochtend net voor 7 uur was het dan zover. De ordediensten begeleiden de mensen met pak en zak naar bussen, terwijl gemeentewerkers de tenten afbreken. 

Met de bus gaan de transmigranten nu naar een tijdelijke opvangplaats. Daar zullen ze naar verluidt individueel advies krijgen over wat de mogelijkheden zijn. Wie eerder asiel aanvroeg in een ander Europees land of ergens vingerafdrukken achterliet, zal daar naartoe gebracht worden. Anderen kunnen asiel aanvragen. Maar de kans is groot dat de meesten zo gauw ze kunnen weer vertrekken uit de opvang en weerkeren om in struiken en bosjes te gaan overleven tot ze de kans zien om al dan niet met de hulp van mensensmokkelaars de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken.

Meest gelezen