Nepnieuws

Uit onderzoek van Arteveldehogeschool (2018) bij Vlaamse jongeren tussen 15 en 24 jaar blijkt dat jongeren moeilijk nepnieuws herkennen. Het is dus belangrijk om jongeren te informeren over nepnieuws en hen de juiste tips en tricks aan te reiken om nepnieuws te ontmaskeren. 

DOWNLOAD

Benieuwd naar wat deze EDUbox in petto heeft? Je kan hem nu integraal downloaden. Klik daarvoor op volgende link: EDUbox Nepnieuws.

Waarover gaat het?

Een tool om jongeren te informeren, is de EDUbox Nepnieuws die ingezet kan worden voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs. Jongeren gaan in een kleine groep aan de slag met de EDUbox en komen stap voor stap, door concrete opdrachten en wat theorie, alles te weten over nepnieuws: Wat is nepnieuws? Welke soorten zijn er? Wie lanceert het en met welke doelstelling?

De EDUbox Nepnieuws bestaat uit een fysieke box met fiches opgedeeld in 6 delen: een introductie, de basis met tips en tricks en een oefening, twee hoofdstukken die dieper ingaan op nepnieuws en extra inspiratie.

Deze fiches zijn gelinkt aan een digitaal luik, dat onder andere bestaat uit audiovisueel materiaal dat met nepnieuws te maken heeft. Zo zijn er video's beschikbaar met Tim Pauwels (Ombudsman VRT NWS) en Bram Vandeputte (expert desinformatie VRT NWS). Zij staan naast het bestaande aanbod van video's op maat van de doelgroep van onder meer KLAAR. (Bekijk alle video's onderaan.)

De EDUbox Nepnieuws sluit aan bij tal van vakoverschrijdende eindtermen van het middelbaar onderwijs die gaan over kritisch denken, mediawijsheid, weerbaarheid en respect.

Als leerkrachten de EDUbox Nepnieuws gebruiken als lesmateriaal in de klas, gaan ze dieper in op volgende specifieke eindtermen: alert omgaan met media, gegevens, handelswijzen en redeneringen ter discussie stellen en onderwerpen benaderen vanuit verschillende invalshoeken.

Bijkomende info

Lees hier wat VRT NWS schreef bij de lancering van EDUbox Nepnieuws.

De handleiding voor leerkrachten voor deze EDUbox vind je terug op ons Medium-kanaal.

De EDUbox Nepnieuws kwam tot stand in samenwerking met Mediawijs, imec, Voetweg 66 en Arteveldehogeschool

Video's

Bekijk hieronder de video's  uit de EDUbox Nepnieuws:

Introductie door Tim Pauwels en Hanne Decoutere

Bram Vandeputte legt uit hoe VRT NWS aan factchecking doet

Bram Vandeputte legt uit wat nepnieuws is en hoe we het de wereld kunnen uit helpen.

Voorbeeld video van deep fake met Wim De Vilder

Video player inladen...

Quiz over Nepnieuws

KLAAR Facebook en ik

Meest gelezen