Nepnieuws

Uit onderzoek van Arteveldehogeschool (2018) bij Vlaamse jongeren tussen 15 en 24 jaar blijkt dat jongeren moeilijk nepnieuws herkennen. Het is dus belangrijk om jongeren te informeren over nepnieuws en hen de juiste tips en tricks aan te reiken om fake news te ontmaskeren. Dat kan met de EDUbox Nepnieuws.

Ben jij leerling? Ga dan onmiddellijk naar de video's door hier te klikken.

Waarover gaat deze EDUbox?

De EDUbox Nepnieuws kan ingezet worden voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs. Jongeren gaan in een kleine groep aan de slag met de EDUbox en komen stap voor stap, door concrete opdrachten en wat theorie, alles te weten over nepnieuws. Wat is nepnieuws? Hoe kan je het herkennen? Welke soorten zijn er? Wie lanceert het en met welke bedoeling?

De EDUbox Nepnieuws is opgedeeld in 6 delen. Hij start met een korte introductie, gevolgd door de basisinfo met tips & tricks en een oefening in het herkennen van nepnieuws. Nadien komen twee hoofdstukken die dieper ingaan op nepnieuws en een deel voor extra inspiratie.

De EDUbox bestaat uit fiches, aangevuld met een uitgebreid digitaal luik. Dat bestaat onder andere uit audiovisueel materiaal. Zo zijn er video's beschikbaar met Tim Pauwels (Ombudsman VRT NWS) en Bram Vandeputte (expert desinformatie VRT NWS). Daarnaast is er van deze EDUbox ook een interactieve videoles gemaakt, die leerlingen individueel kunnen volgen. 

De EDUbox Nepnieuws sluit aan bij tal van vakoverschrijdende eindtermen van het middelbaar onderwijs die gaan over kritisch denken, mediawijsheid, weerbaarheid en respect. Er wordt ook dieper ingegaan op volgende specifieke eindtermen: alert omgaan met media, gegevens, handelswijzen en redeneringen ter discussie stellen en onderwerpen benaderen vanuit verschillende invalshoeken.

Hoe kan je deze EDUbox gebruiken?

Opgelet! De EDUbox Nepnieuws kreeg in november 2020 een update. De inhoud komt grotendeels overeen, met uitzondering van enkele geactualiseerde oefeningen en voorbeelden. Download de nieuwe, integrale EDUbox in de catalogus en neem de handleiding voor leerkrachten erbij. 

Ga naar de catalogus op de website van EDUbox om de EDUbox Nepnieuws te bestellen en gebruiken. Hij is beschikbaar als:

Nog niet uitgespeeld?
We stellen een extra oefening over corona beschikbaar. Je kan deze gebruiken als aanvulling in hoofdstuk 3, waar leerlingen echt van nepnieuws moeten onderscheiden. Klik op volgende link om ze te downloaden: Extra oefening - corona.

Het gezelschapsspel 'Alles kan erger' van MNM laat jongeren spelenderwijs zelf fake news maken. Download een kennismakingsversie van dit spel door op volgende link te klikken: Alles kan erger (kennismaking).

Bekijk hieronder de trailer:

Videospeler inladen...

Bijkomende info

Je vindt de handleiding voor leerkrachten voor deze EDUbox ook terug op het Medium-kanaal van EDUbox.

De EDUbox Nepnieuws is tot stand gekomen door een samenwerking van VRT NWS met Mediawijs, imec, Voetweg 66 en Arteveldehogeschool

Blijf op de hoogte

Een overzicht van alle bestaande EDUboxen vind je hier. Je kan op die plek ook alle verschenen EDUboxen bestellen of downloaden. Voor meer informatie kan je ons mailen op edubox@vrtnws.be

Wil je weten wanneer nieuwe EDUboxen verschijnen, of op de hoogte blijven over toekomstige uitgaven? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief Onderwijs

Video's

Bekijk hieronder de video's uit de EDUbox Nepnieuws. Je vindt er ook de link naar de quiz over nepnieuws. Klik op onderstaande titels om snel naar de juiste video of link te gaan:

2. Introductie door Tim Pauwels en Hanne Decoutere

18. Bram Vandeputte legt uit hoe VRT NWS aan factchecking doet

18. KLAAR: Hoe nepnieuws herkennen

Videospeler inladen...

39. Oplossingen nieuwsberichten: nep of echt?

40. Hanne Decoutere legt je uit wat je kan doen als je geconfronteerd wordt met nepnieuwsberichten

45. Bram Vandeputte legt je de verschillende vormen van nepnieuws uit

47. Voorbeeldvideo van deep fake met Wim De Vilder

Videospeler inladen...

48. Quiz over nepnieuws

53. KLAAR: Facebook en ik

55. Kristin Van Damme legt uit wat memes zijn en hoe je kunt herkenen of ze fake news bevatten

Videospeler inladen...

Meest gelezen