Onmiddellijk hoofdpijndossier voor nieuwe Waalse regering: "Waals Telenet" Voo in het geheim verkocht 

Ondanks verregaande interesse van telecombedrijven Telenet en Orange blijkt het Waalse kabelbedrijf Voo te zijn verkocht aan een Amerikaanse investeerder, Providence. En dat veroorzaakt heel wat deining in de Waalse politiek. Want niemand wist van de deal, óók niet de Waalse gemeentebesturen die aandeelhouder zijn van het moederbedrijf van Voo, het Luikse Nethys.

"Verbijsterd", "verontrustend", "het zaakje stinkt": de reacties in het zuiden van het land op het grote nieuws in Le Soir van vorige vrijdag spreken boekdelen. De krant onthulde dat de Luikse groep Nethys, die gecontroleerd wordt door de Waalse gemeenten via het vroegere Publifin (nu Enodia geheten), haar kabeldochter Voo heeft verkocht. De koper is de Amerikaanse investeerder Providence, die 50 procent plus 1 aandeel van Voo in zijn bezit krijgt.

Ook een andere dochter van Nethys, informaticabedrijf WIN, werd trouwens in stilte van de hand gedaan. Nethys aanvaardde een bindend bod van het bedrijf Ardentia Tech. Dat bedrijf werd onlangs opgericht door François Fornieri, de baas van farmabedrijf Mithra. Pittig detail: Stéphane Moreau, de topman van Nethys, is ook betrokken als bestuurder bij Ardentia Tech.

Eerlijk?

De deals zijn merkwaardig, omdat de Waalse gemeenten (via Enodia) als aandeelhouder volgens Le Soir de voorbije maanden helemaal geen zeg hebben gehad in de verkoop. Pas dit weekend kregen zij naar verluidt "alle nodige informatie" op een gezamenlijke raad van bestuur van Enodia en Nethys. Dat terwijl beide verkopen al van eind mei dateren.

 Orange liet al weten "verbijsterd" te zijn en "zich veel vragen te stellen bij de transparantie van het proces en de eerlijkheid ervan"

Daar komt nog eens bij dat Providence, de koper van Voo, op z'n minst een verrassende naam kan worden genoemd. Het was al langer bekend dat zowel Orange als Telenet in Voo een waardevolle uitbreiding zagen voor hun business in Franstalig België. Orange liet al weten "verbijsterd" te zijn en "zich veel vragen te stellen bij de transparantie van het proces en de eerlijkheid ervan". Telenet wilde niet reageren.

Onderzoekscommissie

Het hele verhaal veroorzaakt deining in de Waalse politiek, amper enkele dagen nadat de nieuwe Waalse regering werd voorgesteld. Temeer omdat Enodia-voorganger Publifin en Nethys-topman Stéphane Moreau allerminst onbesproken zijn: beide namen worden sinds eind 2016 genoemd in een reeks schandalen rond royale zitpenningen in nep-adviesraden.

PVDA en CDH willen dat de verkoop bij hoogdringendheid besproken wordt in het Waals Parlement. "We begrijpen dat dergelijke operatie een zekere vertrouwelijkheid vereist, maar hebben de bestuurders van PS en MR (de enige partijen die in de raad van bestuurders vertegenwoordigd zijn, red.) de minister, de provincie en de gemeenten op de hoogte gebracht van de verkoop?", vroeg CDH-fractieleider François Desquesnes zich gisteren af.

Hij heeft heel wat vragen: wat gebeurt er met het geld van de verkoop? Kan de minister de verkoop verhinderen als het algemeen belang in gevaar is? Wat zijn de gevolgen voor de economische activiteiten en de werkgelegenheid, wanneer bijvoorbeeld de callcenters verkocht worden?

Wij vinden dat er voldoende verontrustende elementen zijn om een parlementaire onderzoekscommissie voor te stellen, om niet te zeggen dat het zaakje stinkt

CDH-fractieleider François Desquesnes

"Welke andere beslissingen zijn hier genomen achter de rug van de gemeentebesturen? Er is zo snel mogelijk totale duidelijkheid nodig in dit dossier", aldus nog Desquennes, die nog doorduwt: "Wij vinden dat er voldoende verontrustende elementen zijn om een parlementaire onderzoekscommissie voor te stellen, om niet te zeggen dat het zaakje stinkt."

(Lees verder onder de foto)

Nethys-topman Stéphane Moreau.

Blokkeren

De nieuwe Waalse minister van Lokale Besturen Pierre-Yves Dermagne (PS) liet weten dat hij, als de informatie van de verkoop bevestigd wordt, "de voorwaarden waarin de operatie verlopen is, rekening houdend met de belangen van de overheidsaandeelhouders" zal analyseren.

De vraag is ook of de deal met Providence, indien nodig, nog geblokkeerd kan worden. Volgens Le Soir hangt dat af van Brutélé, een andere belangrijke partner in Voo. De aandeelhouders van Brutélé zijn enkele Waalse en Brusselse gemeenten. Enodia moet eerst Brutélé overnemen, vóór Voo kan worden verkocht aan Providence. Maar die onderhandelingen staan nog in hun kinderschoenen. Als de Waalse en Brusselse gemeenten niet instemmen, kan de verkoop van Voo alsnog afspringen.

Meest gelezen