Ook Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani past voor SP.A-voorzitterschap

De Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani is geen kandidaat voor het voorzitterschap van de SP.A. "Het is een eer dat zoveel mensen me dit vragen, maar het voorzitterschap impliceert in onze partij dat ik Leuven zou moeten opgeven", aldus Ridouani.

Mohamed Ridouani werd na de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar burgemeester van Leuven. De socialist zal dat ook blijven, want hij stelt zich geen kandidaat om voorzitter te worden van de SP.A. Binnen de socialistische partij bestaat er immers een cumulverbod, een verbod om twee politieke functies te combineren. 

Ridouani zegt dat hij het vertrouwen niet wil schaden van de Leuvenaars die hem nog maar net tot hun burgemeester hebben aangesteld. "Ik heb aan de mensen die voor mij gestemd hebben een progressief project beloofd en dat zal ik ook waarmaken, zodat Leuven een voorloper blijft van samenwerking, hoop en vooruitgang. Bovendien is het burgemeesterschap mijn droomjob. Er zijn in de politiek weinig mandaten waar je zo verbonden bent met mensen en rechtstreeks zoveel kan betekenen."

Het zal echt belangrijk zijn dat er rond die nieuwe voorzitter een ploeg wordt gevormd zodat we een een nieuwe adem vinden aan de progressieve zijde, want de partij gaat door een heel moeilijke periode.

Mohamed Ridouani, die burgemeester blijft van Leuven

"Ik zal mij vanuit Leuven echter ook breder inzetten voor een Vlaanderen waar iedereen de kans heeft om vooruit te geraken en waar geen plaats is voor polarisering. In deze bewogen tijd van onzekerheid is er nood aan leiders die verbinden in plaats van verdelen."

"We zullen het gevaarlijke extreemrechts en de versmachtende greep van het globale neoliberalisme moeten counteren met een vernieuwd geloof in vooruitgang. De partij kan daarbij op mijn loyale medewerking rekenen", aldus Ridouani.

"Wat er ook gebeurt en wie ook de voorzitter wordt, het zal echt belangrijk zijn dat er rond die nieuwe voorzitter een ploeg wordt gevormd zodat we een nieuwe dynamiek vinden, een nieuwe adem aan de progressieve zijde", zegt Ridouani, "want de partij gaat door een heel moeilijke periode." Die nieuwe ploeg moet daarom "een nieuw, eigentijds en relevant verhaal brengen", dat weer aanspreekt bij de kiezer.

Beluister een uitgebreid gesprek met Mohamed Ridouani in het Radio 1-programma "De wereld vandaag":

Wie dan wel?

Gisteren liet SP.A-Kamerfractievoorzitter Meryame Kitir al weten dat ze geen kandidaat is om partijvoorzitter te worden. Wie zich wel al kandidaat heeft gesteld om John Crombez op te volgen als partijvoorzitter, is de relatief onbekende Hannes De Reu, voormalig Belgisch kampioen roeien en federaal verantwoordelijke bij jeugdbeweging "FOS Open Scouting". 

Of John Crombez kandidaat wordt om zichzelf op te volgen, is overigens nog niet duidelijk. In de wandelgangen circuleert wel de naam van Conner Rousseau, de 26-jarige fractieleider in het Vlaams Parlement. Rousseau laat weten dat hij "nog niets beslist" heeft over een eventuele kandidatuur als partijvoorzitter.

Meest gelezen