Videospeler inladen...

Ex-kankerpatiënte breekt record door vier keer non-stop het Kanaal over te zwemmen: "Ik kan het niet geloven"

54 uur heeft ze erover gedaan, en ze zwom dag en nacht, vechtend tegen de totale uitputting en het zoute water. De 37-jarige Sarah Thomas is erin geslaagd maar liefst vier keer het Kanaal over te zwemmen. Een record. "Ik kan het niet geloven", prevelde Thomas toen ze in Dover uit het water stapte en op haar positieven kwam met een glaasje bubbels en chocolade. Met haar prestatie geeft ze dokters het nakijken. De sportieve Thomas kreeg in 2017 borstkanker en zou wellicht nooit meer "pieken". 

In 2017 trainde Thomas al om het Kanaal tussen Groot-Brittannië en Frankrijk over te zwemmen, maar er werd een knobbeltje in een van haar borsten gevonden. Het verdict van kanker viel en Thomas onderging chemo- en radiotherapie. De dokters vertelden haar dat ze wellicht nooit meer haar vroegere fysieke niveau zou halen.

Maar Thomas bleef al die tijd sporten, ook tijdens haar behandelingen. Twee weken na haar laatste sessie radiotherapie nam ze deel aan een zwemwedstrijd van 10 kilometer in open water.  

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

De grootste vijand? Het zoute water

Deze keer ging Thomas "een stapje verder": ze zwom vier keer non-stop het Kanaal over, goed voor een slordige 130 kilometer. Haar "team", bestaande uit haar moeder, man en drie vrienden, week niet van haar zijde. "Ik heb al veel meegemaakt met haar, maar dit was veruit het engste", reageerde haar moeder.

Thomas kreeg tijdens het zwemmen te maken met totale uitputting. Ze had last van maagpijn, en een pijnlijke keel en mond door het zoute zeewater. Maar Thomas zette door. Zij draagt haar overwinning graag op aan alle (ex-)kankerpatiënten. "Voor diegenen onder ons die voor hun leven hebben gebeden, die zich met wanhoop hebben afgevraagd wat er zou komen, en hebben gestreden tegen pijn en angst, en het hebben overwonnen." 

"Bovennatuurlijk!"

De Brits-Zuid-Afrikaanse ultrazwemmer Lewis Pugh, die vorig jaar nog het Kanaal overzwom, spreekt van een uitzonderlijke prestatie. "Bovennatuurlijk! Net als we dachten aan de menselijke limieten te zitten, breekt er iemand het record."

Het is al vier zwemmers gelukt de afstand tussen Groot-Brittannië en Frankrijk drie keer non-stop af te leggen, maar nog nooit vier keer. Een proteïnedrank en een beetje cafeïne hielpen Thomas de afstand te overbruggen en de slaap tegen te gaan. 

Meest gelezen