Saudi-Arabië vraagt onderzoek van Verenigde Naties naar aanval op olie-installaties

Het Saudische ministerie van Buitenlandse Zaken vraagt dat internationale experten van de Verenigde Naties onderzoeken wie er verantwoordelijk is voor de zware aanval op de grote olie-installaties in het oosten van het land. De Saudische olieproductie is daardoor met de helft teruggevallen.

Gisteren liet een woordvoerder van het Saudische leger horen dat uit voorlopige onderzoeken blijkt dat er "Iraanse wapens" zijn gebruikt bij de aanvallen van vrijdagnacht op de olie-installaties van Abqaiq en Khurais in het oosten van het land. De woordvoerder ging echter niet zo ver om Iran direct verantwoordelijk te stellen. Hij sloot overigens ook uit dat de aanval vanuit Jemen kwam, zoals de sjiitische Houthi-militie daar beweert.

Vandaag vraagt het Saudische ministerie van Buitenlandse Zaken dat internationale experten van de Verenigde Naties ter plaatse een onderzoek zouden uitvoeren. Blijkbaar wil de regering in Riyadh een internationaal en onafhankelijk onderzoek laten bepalen wie er verantwoordelijk is. Als dat Iran zou blijken te zijn, zou dat de Saudische zaak diplomatiek veel sterker maken dan dat Riyadh zelf de Iraniërs of hun bondgenoten beschuldigt.

I am somebody that would like not to have a war

De Amerikaanse president Donald Trump

Tegelijk zal dat onderzoek evenwel tijd vergen en wijst dat erop dat de Saudi's niet meteen -samen met de Amerikaanse bondgenoten- tot vergelding zou overgaan met aanvallen op Iran of op diens bondgenoten in Irak, Syrië of Jemen. Ook VS-president Donald Trump lijkt niet meteen haast te willen maken met vergelding in de Perzische Golf. Volgens hem is de prijsstijging van olie na de aanval niet zo indrukwekkend en heeft de VS olie uit Saudi-Arabië niet zo heel erg nodig. De VS is zelf de grootste uitvoerder van olie ter wereld. 

(Lees voort onder de foto.)

Een Saudische riyal als symbool voor de welvaart van het land.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Het 9/11 van Saudi-Arabië, maar wat nu?

De aanval van vrijdagnacht was de zwaarste ooit tegen de erg cruciale olie-installaties van Saudi-Arabië, toch nog altijd een van de grootste olieproducenten ter wereld. Door de schade is de olieproductie in dat land zowat gehalveerd en dat heeft gevolgen voor de oliemarkt. Zo is de prijs gisteren fors gestegen op de internationale markten. (Lees verder onder de foto).

Een valutahandelaar op de beurs van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Vandaag heeft Saudi-Arabië aangekondigd dat het de olieleveringen aan China met tien dagen gaat vertragen. Dat heeft dan al meteen een impact op een van de grootste economieën ter wereld, al heeft China natuurlijk zoals alle andere grote landen strategische reserves aan olie.

Het zijn vooral de industrielanden in het Verre Oosten die olie uit de Perzische Golf invoeren. China en India halen de helft van hun olie uit dat gebied. Ook Japan, Zuid-Korea, Australië, Thailand en andere landen in Zuidoost-Azië kopen olie uit de Golf. 

Dat is veel minder het geval voor de Verenigde Staten die iets meer dan 10 procent van hun olie invoeren uit de Golf. Ook in Europa is dat niet zo heel erg veel. De EU voert de meeste olie in uit Rusland, Noorwegen, Kazachstan en dan pas uit Irak en Saudi-Arabië. 

  • Witte doelwitten: aanvallen Abqaiq en Khurais, september 2019
  • Rode doelwitten: aanvallen op pijpleiding in centrum Saudi-Arabië (mei 2019) en tankers nabij Straat van Hormuz (mei en juli 2019)
  • Witte stippellijnen: pijpleidingen doorheen Saudi-Arabië en Verenigde Arabische Emiraten

Meest gelezen