Sint-Pietersziekenhuis in Leuven gaat eind 2020 tegen de grond

Eind oktober start de afbraak van het Sint-Pietersziekenhuis in de Brusselsestraat in Leuven. De werken zullen ongeveer een jaar duren. De plek, die deel uitmaakt van een grootschalig stadsontwikkelingsproject, wordt na de sloop van de enorme betonnen blokken ingevuld met een podiumkunstenzaal.

Het Sint-Pietersziekenhuis is al jaren een doorn in het oog van het Leuvense stadsbestuur. In 2006 gaf de Vlaamse regering de toestemming om het gebouw te slopen. Iets meer dan 13 jaar later is het dan eindelijk zo ver. Het gebouw is een van de laatste stadskankers dat al enige tijd leegstaat. De laatste werknemers vertrokken er deze zomer. Maar het blok aan de straatkant, dat gebouwd werd in de jaren 70, werd nooit gebruikt. In de jaren 90 verbleven er in de vleugel zelfs krakers uit protest tegen de leegstand. 

Oude gasthuis wordt niet gesloopt

Nu het gebouw eindelijk volledig leegstaat, kunnen de afbraakwerken beginnen. Een deel van de gebouwen zal eerst asbestvrij gemaakt worden. De werken zullen ongeveer een jaar duren. Het oude gasthuis uit de 19e eeuw dat zich aan de achterkant bevindt, wordt niet gesloopt. 

Podiumkunstensite

De afbraak maakt deel uit van de renovatie van de benedenstad. Op de plaats van het ziekenhuis wil Leuven een podiumkunstengebouw bouwen. 

Meest gelezen