Stookolie fors duurder na droneaanval op Saudi-Arabië

Het zat er al aan te komen, maar nu is het ook bevestigd: de maximumprijs van stookolie gaat met zo'n 6 cent per liter de hoogte in. Dat is het gevolg van de droneaanval van vorig weekend op twee grote Saudische olie-installaties.

Wie minstens 2.000 liter stookolie bestelt, betaalt vanaf morgen maximum 0,7203 euro per liter, zo laat de federale overheidsdienst Economie weten. Dat is 120 euro meer dan nu. Het is bijna vier maanden geleden dat de maximumprijs van stookolie nog hoger lag dan 0,7 euro per liter.

De prijsstijging zat er aan te komen: de stookolieprijs is rechtstreeks gelinkt aan de olieprijzen op de internationale markt. En die kenden gisteren hun grootste toename ooit (meer dan 10 procent) na een droneaanval op twee grote Saudische olie-installaties. Daardoor werd ongeveer 5 procent van de wereldwijde olieproductie stilgelegd.

De impact van de aanval op de prijs van benzine en diesel zal pas later deze week merkbaar worden. Ze zal waarschijnlijk gematigder zijn, omdat die prijzen afhankelijk zijn van meerdere factoren en omdat er drempels zijn ingebouwd om te grote schommelingen af te vlakken.

Meest gelezen