Turkse president Erdogan wil 3 miljoen Syrische vluchtelingen terugsturen naar "veilige zone"

De Turkse president Erdogan denkt dat tot 3 miljoen Syrische vluchtelingen terug kunnen naar een "veilige zone" in het noorden van  Syrië. Hij zei dat na een top in Ankara met Iran en Rusland over de situatie in Syrië.

"Tot 3 miljoen vluchtelingen kunnen terug naar Syrië, als we de veilige zone in het noorden uitbreiden van de Turkse grens tot Deir al Zor en Raqqa in Syrië", zei Erdogan na afloop van de top in Ankara. Op dit ogenblik wordt al gewerkt aan een beperkte "veilige zone" aan de grens met Turkije, in samenwerking met de Verenigde Staten. 

Turkije vangt sinds het begin van het conflict in Syrië in 2001 meer dan 3,5 miljoen Syriërs op. Maar de afgelopen weken spreekt de Turkse president steeds hardere taal over de vluchtelingen. Zo dreigde hij er dit weekend mee om de poort naar Europa weer open te zetten, als Turkije niet meer geld en ondersteuning krijgt.   

Oplossing voor Idlib?

Centraal tijdens de topontmoeting in Ankara stond de situatie in Idlib, in het noordwesten. Dat is het laatste gebied dat in handen is van rebellen.  Rusland en Iran steunen de troepen van de Syrische president Assad.  Maar Turkije vreest dat er van daaruit een nieuwe vluchtelingenstroom op gang gaat komen richting Turkije. 

De Turkse president Erdogan noemde de ontmoeting met de Iraanse en Russische leiders als "productief". "Zijn Russische collega Poetin benadrukte dat buitenlandse troepen Syrië moeten verlaten eens de terroristische groeperingen verslagen zijn. 

Meest gelezen