Wasberen duiken steeds vaker op in Limburg

Er duiken steeds meer wasberen op in Limburg. Volgens het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen zijn het steeds vaker wilde wasberen die vanuit de Ardennen naar hier komen.

"We merken dat we de laatste tijd toch meer oproepen binnen krijgen over wasberen", zegt Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum. "Vroeger waren dat vooral inbeslagnames bij mensen die een wasbeer illegaal als huisdier hadden. Maar nu zijn het vooral wasberen die vanuit de Ardennen naar hier komen. De wasberen staan op een Europese lijst van invasieve exoten. Dat wil zeggen dat ze hier niet thuis horen en schade kunnen toebrengen aan de natuur."

Opvangen

"We zijn dus verplicht om iets te doen", gaat Frederik Thoelen verder. "Wij kiezen het liefst voor de diervriendelijke manier en dus vangen we de dieren op in plaats van ze af te schieten. Als wij een oproep krijgen, dan gaan wij een val plaatsen waar de dieren levend in gevangen worden. Ze worden daarna in het centrum in quarantaine gezet tot ze gezond zijn en dan plaatsen we ze in dierencentra of opvangcentra." Op dit moment zitten er zo 8 wasberen in het Natuurhulpcentrum. 

Nederlands-Limburg

In Nederlands-Limburg leven er momenteel tussen de 50 en 100 wasberen en het plan daar was om die dieren af te schieten. Maar door de aanhoudende kritiek gaat de zoogdierenvereniging nu kooien plaatsen om de wasberen ook daar levend te vangen.

Meest gelezen