Videospeler inladen...

10 Nederlanders veroordeeld tot 13 jaar cel voor plofkraken in heel Vlaanderen

De correctionele rechtbank in Antwerpen heeft 10 Nederlanders veroordeeld voor hun aandeel in 6 plofkraken op bankautomaten in heel Vlaanderen. De celstraffen variëren van 3 jaar cel deels met uitstel tot 13 jaar effectief. In totaal werd meer dan 800.000 euro buit gemaakt.

 

De correctionele rechtbank in Antwerpen heeft een Nederlandse bende veroordeeld voor zes plofkraken op bankautomaten in heel Vlaanderen. Ze kregen celstraffen van drie jaar deels met uitstel tot dertien jaar effectief opgelegd.  

 

6 plofkraken

De eerste plofkraak vond op 15 mei plaats op een KBC-filiaal in Tielt-Winge. Daarna viseerde de bende automaten van Bpost in Buggenhout, Boechout, Lummen, Sint-Laureins en Stekene. De daders spoten telkens gas in de automaten om ze dan via lange elektriciteitskabels die met een stroomstootwapen verbonden waren tot ontploffing te brengen. De filialen raakten zwaar beschadigd. Sommige automaten bevonden zich ook in appartementsgebouwen. De beklaagden mochten van geluk spreken dat er geen gewonden of doden waren gevallen, klinkt het in de rechtbank.   

 

808.000 euro

Bij de eerste vier plofkraken kon in totaal 808.000 euro worden buit gemaakt. Een deel van de bankbiljetten was echter onbruikbaar, omdat ze besmeurd waren geraakt door de opengebarsten verfcapsules. Bij de laatste twee plofkraken viel niets te halen. In Sint-Laureins hadden de daders alles in gereedheid gebracht, maar moesten ze vluchten voor de politie. In Stekene was er wel een ontploffing, maar die had niet het gewenste effect, waardoor ze geen buit konden maken.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen