Archieffoto: Peter O'Brien (r) in maart 2019 tijdens een gesprek met Donald Trump en Mike Pence in het Witte Huis.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Advocaat Robert O'Brien is Trumps 4e nationale veiligheidsadviseur in 2,5 jaar

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een nieuwe nationale veiligheidsadviseur: Robert O'Brien. De 4e al sinds Trump 2,5 jaar geleden president werd.

Robert O'Brien stond tot op vandaag aan het hoofd van een team onderhandelaars bij gijzelingsacties en werkte in die hoedanigheid voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij hielp mee Amerikanen te bevrijden in landen als Noord-Korea en Turkije. O'Brien is ook al jarenlang advocaat en richtte samen met anderen een advocatenkantoor op.

O'Brien is al de vierde nationale veiligheidsadviseur van Trump, sinds die begin 2017 de eed heeft afgelegd. Geen enkele president had meer veiligheidsadviseurs in zijn eerste ambtstermijn dan Trump.

O'Brien volgt John Bolton op, die een week geleden het Witte Huis verliet. Trump was het grondig oneens met Bolton, die als een havik bekend staat wat betreft buitenlands beleid. Zo is Bolton een groot voorstander van regimewisselingen in landen met dictatoriale regimes of staatshoofden die de belangen van de Verenigde Staten doorkruisen. Trump daarentegen wil zich liever niet al te veel mengen in conflicten waar de VS volgens hem niets mee te maken heeft.

Voor Bolton was Herbert Raymond McMaster nationaal veiligheidsadviseur. McMaster volgde al heel snel na de intrede van Trump in het Witte Huis diens allereerste veiligheidsadviseur, Michael Flynn, op. Flynn was amper 3 weken in dienst, maar moest opstappen omdat hij gelogen zou hebben tegen de FBI en vicepresident Mike Pence over zijn contacten met de Russische ambassadeur in de VS.

Trump maakte vandaag ook bekend dat hij de opdracht heeft gegeven om de sancties tegen Iran "substantieel op te voeren". Om welke extra sancties het zal gaan, is nog niet bekend.

Meest gelezen