Basisschool in Diest blijft dicht na mogelijk asbestgevaar

De gemeentelijke basisschool Molenstede in Diest blijft vandaag gesloten wegens mogelijk asbestgevaar. Na werken aan het dak werden asbestdeeltjes gevonden. De leerlingen worden opgevangen in 't Molenhuis. Het is nog niet duidelijk wanneer de kinderen opnieuw naar school kunnen gaan.

In de gemeentelijke basisschool in Molenstede zijn ze aan het verbouwen. Deze zomer werd het dak van de school afgebroken door een gespecialiseerde firma, die asbest vaststelde. Hoewel de afbraak volgens het stadsbestuur op een correcte manier gebeurde, zouden er toch mogelijk asbesthoudende deeltjes zijn vrijgekomen. Daarom werden gisteren metingen uitgevoerd door een asbestdeskundige.

"Er zijn 6 metingen gebeurd", zegt burgemeester Christophe De Graef. "Bij 5 metingen waren alle waarden in orde. De zesde meting bevatte echter deeltjes, waarvan nu moet worden uitgezocht of het om asbestvezels gaat. Maar we willen geen risico lopen, daarom hebben we besloten om het schooltje te sluiten tot we meer weten. De kinderen worden opgevangen in gemeenschapscentrum 't Molenhuis."

Niet duidelijk of kinderen gevaar hebben gelopen

Een professionele firma onder toezicht van een asbestdeskundige zal de site nu reinigen. "Om de veiligheid te verzekeren, zal de school pas weer open gaan wanneer we zeker zijn dat alles weer veilig is", belooft het stadsbestuur." Het is nog niet duidelijk of de kinderen ooit gevaar hebben gelopen. Het inademen van de asbestvezels of het asbeststof kan in theorie kanker veroorzaken. Deze avond kunnen ouders op een infomoment vragen stellen aan het stadsbestuur.

Meest gelezen