Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

China haalt 10.000 ton "strategische reserve" varkensvlees uit de diepvries

China gaat 10.000 ton varkensvlees ontvriezen om de komende nationale feestdag door te komen. Het vlees maakt deel uit van een "strategische reserve". Dat moet het tekort op de markt opvangen na een uitbraak van Afrikaanse varkenspest. China produceert en consumeert twee derden van alle varkensvlees ter wereld.

De prijzen voor varkensvlees zijn in augustus met 46,7 procent gestegen. Oorzaak is een uitbraak van Afrikaanse varkenspest in het noordwesten van het land. Dat heeft geleid tot massale slachtingen en recordprijzen.  Varkensvlees is een belangrijk onderdeel van het Chinese dieet. Elke maand verorberen de Chinezen 4,7 miljoen ton varkensvlees. 

Om de markt af te koelen haalt China nu 10.000 ton bevroren vlees uit de diepvries. De juiste omvang van die "strategische reserve" is een goed bewaard geheim, maar analisten denken dat het gaat om 3 tot 5 miljoen ton. Het vlees dat nu wordt ontvroren is afkomstig uit Frankrijk, Duitsland, Denemarken en de VS, meldt de overheid. Donderdagmiddag moet het in de winkels liggen. 

70 jaar Volksrepubliek

Dat de overheid het varkensvlees nu op de markt brengt, is niet toevallig. Op 1 oktober viert China zijn nationale feestdag. Dit jaar gebeurt dat met bijzonder veel fanfare omdat de Volksrepubliek 70 jaar bestaat.  Het was op 1 oktober 1949 dat Mao Zedong in Peking de Volksrepubliek uitriep. Na 1 oktober hebben de meeste Chinezen een week vakantie.

De hoge prijzen voor varkensvlees zetten een domper op de feestvreugde. Veel Chinezen brengen hun vakantie door met hun familie en daarbij horen overvloedige maaltijden. Het belangrijkste argument waarmee de communistische leiders hun 70-jarig bewind verdedigen is de verbetering van de levensstandaard van alle inwoners.  

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen