Videospeler inladen...

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker: "Risico op een no-dealbrexit blijft reëel"

Volgens Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, blijft de kans reëel dat het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord uit de Europese Unie stapt. Hij heeft dat gezegd tijdens een debat over de brexit in het Europees Parlement.

Eergisteren hebben Juncker en brexitonderhandelaar Michel Barnier nog een ontmoeting gehad met de Britse premier Boris Johnson. "U zal niet verrast zijn te vernemen dat hij heeft gezegd dat het Verenigd Koninkrijk een akkoord wil, maar ook dat het Verenigd Koninkrijk de EU zal verlaten op 31 oktober, wat er ook gebeurt", sprak Juncker het parlement in Straatsburg toe.

Er blijft weinig tijd over, maar we moeten blijven proberen

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker

"Dat betekent dat het risico op een no deal reëel blijft. Het zal misschien wel de keuze van het Verenigd Koninkrijk zijn, maar het zal nooit de keuze van de Europese Unie zijn." Juncker gelooft nog altijd dat een akkoord met de Britten mogelijk is. "Er blijft weinig tijd over, maar we moeten blijven proberen."

"Wij blijven beschikbaar om naar elk Brits voorstel te luisteren", aldus brexitonderhandelaar Michel Barnier, maar hij waarschuwt dat elk akkoord met Londen garanties op papier zal moeten bevatten op het vlak van sociale kwesties, milieu- en concurrentieregels en staatssteun. 

Onderschat de gevolgen voor het Verenigd Koninkrijk en voor ons niet als er geen akkoord komt

Brexitonderhandelaar Michel Barnier

"Wij willen al sinds het begin een ordelijke exit", zegt Barnier. "Onderschat de gevolgen voor het Verenigd Koninkrijk en voor ons niet als er geen akkoord komt."

Barnier herhaalt dat de gevolgen van een brexit al te vaak worden onderschat en sneert in bedekte termen naar de Britse premier Johnson. "Ik denk niet dat het zin heeft om drie jaar na het referendum te doen alsof men onderhandelt. We moeten dit onderhandelingsproces voortzetten met vastberadenheid, oprechtheid en in alle transparantie. 

Wij zullen onze economie en onze eengemaakte markt verdedigen en wij zullen nooit een Singapore in de Noordzee aanvaarden

Guy Verhofstadt, brexitcoördinator Europees Parlement

Guy Verhofstadt, brexitcoördinator voor het Europees Parlement, liet zijn ironie de vrije loop en verwees naar het Britse Lagerhuis, dat door premier Johnson tijdelijk opgeschort is. "Misschien werkt het Britse parlement momenteel niet, maar met dit debat tonen wij dat de Europese Unie wel werkt", sneerde hij in de richting van Nigel Farage van de Britse Brexitpartij. "Ze zeggen dat de EU niet democratisch is, maar Juncker en Tusk kunnen de deuren van dit huis niet sluiten." 

"Dit parlement zal nooit een akkoord met het Verenigd Koninkrijk aanvaarden waarbij de Britten alle voordelen van vrijhandel kunnen hebben en zich niet houden aan onze regels in verband met volksgezondheid, milieu en sociale zekerheid." Volgens Verhofstadt heeft Londen het mis als het denkt dat de EU dom is. "We zullen onze economie en onze eengemaakte markt verdedigen en we zullen nooit een Singapore in de Noordzee aanvaarden. 

Mijnheer Verhofstadt, wij willen geen deel uitmaken van uw Europese Rijk

Europees Parlementslid Nigel Farage (Brexit Party)

Farage is niet onder de indruk. "Jullie vrezen dat het Verenigd Koninkrijk uit de douane-unie en de eengemaakte markt stapt, en dat wij competitiever en welvarender worden buiten de EU", wuift hij de kritiek weg.

"Mijnheer Verhofstadt, wij willen geen deel uitmaken van uw Europese Rijk", luidt zijn boodschap aan de brexitcoördinator van het parlement. Na de brexit wil Farage een "gesprek onder volwassenen" over handel en over hoe het verder moet.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen