2019 John Keeble

India verbiedt e-sigaret: potentiële markt van 106 miljoen gebruikers gaat in rook op

India gaat de verkoop, productie en import van elektronische sigaretten verbieden. De regering waarschuwt voor een "epidemie" en maakt zich grote zorgen over de gezondheidsrisico's. De beslissing is een grote klap voor producenten die hun zinnen hadden gezet op de markt met 106 miljoen volwassen rokers. Wereldwijd ligt de e-sigaret meer en meer onder vuur.

"Deze nieuwe producten zien er aantrekkelijk uit en hebben verschillende smaken. Het gebruik ervan neemt exponentieel toe en bereikt epidemische proporties in ontwikkelde landen, vooral onder de jeugd en kinderen," zegt de Indiase minister van Volksgezondheid. De regering windt er dan ook geen doekjes om en verbiedt meteen de verkoop van e-sigaretten. Ook productie, import en reclame worden strafbaar gemaakt, maar het gebruik zelf wordt niet verboden.

Het besluit van de regering moet enkel nog goedgekeurd worden door de president, maar dat is slechts een formaliteit. Voortaan zullen overtreders dus streng bestraft worden.  Een eerste overtreding kan een jaar cel opleveren of een boete van 100.000 roepie (1.270€), of beide. Wie het verbod nogmaals aan z'n laars lapt, riskeert zelfs tot drie jaar cel en een boete van 500.000 roepie (6.350€).

Gigantische markt

India was nochtans een lucratieve potentiële markt voor producenten van elektronische sigaretten. Het land telt 106 miljoen volwassen rokers en moet op dat vlak enkel China laten voorgaan. Volgens persagentschap Reuters waren de e-sigaret-producenten Juul en Philip Morris volop bezig met de markt te verkennen en hadden ze concrete plannen om hun producten in India aan de man te brengen. 

Het gebruik van e-sigaretten ligt wereldwijd onder vuur. Volgens voorstanders van het elektronische alternatief is het een middel om te stoppen met het roken van schadelijke, kankerverwekkende tabak, en is het gezonder. Maar er bestaat veel onduidelijkheid over de gevolgen van 'vapen', het roken van e-sigaretten.

Meer en meer Amerikaanse staten halen elektronische sigaretten met smaakstoffen uit de rekken, omdat die kinderen zouden aanzetten tot roken. In de Verenigde Staten zijn de voorbije weken ook enkele mensen overleden die e-sigaretten rookten. Maar of er een verband is met de toestellen, is niet duidelijk. 

Meest gelezen