Is dit het vroegste kersthuis van het land? Freddy en Ria hebben al 30.000 lichtjes opgehangen

Het is september, maar Freddy en Ria uit Overmere zijn al begonnen met het ophangen van kerstverlichting. Aan hun huis hangen op dit moment zo’n 30.000 lichtjes, maar dat moeten er 100.000 worden. Hun kersthuisje bestaat dit jaar 25 jaar en dat zal gevierd worden met een eigen schlagerfestival in november.

Wie nu al in kerststemming is, moet het niet ver zoeken. Aan de gevel van het huis van Freddy en Ria uit Overmere pronken op dit moment al enkele kerstmannen tussen een hele hoop lichtjes. “We hebben de kerstverlichting opgehangen in korte broek, anders zouden we te hard zweten”, lacht Ria.

Extra vroeg

“Wij zijn extra vroeg begonnen omdat wij dit jaar 25 jaar bestaan”, legt Ria uit. “Deze keer zullen er 100.000 lichtjes aan onze gevel flikkeren. Dat zijn er meer dan anders en die hangen natuurlijk niet in een wip en een gauw omhoog.” Maar Ria en Freddy staan er niet alleen voor. “We hebben veel hulp gekregen”, vertelt Freddy. “Ik denk dat er nu al twaalf verschillende mensen komen helpen zijn op die twee weken dat we aan het opbouwen zijn.” En jawel: ook de helpers daagden op in korte broek. Op dit moment hangen er al 30.000 lichtjes omhoog.

Schlagerfestival

Het kersthuisje van Ria en Freddy bestaat 25 jaar. “Dat moeten we vieren”, juicht Ria. “En dat zullen we doen met een schlagerfestival in de festivalhal op 23 november.” Het koppel is al een hele tijd bezig met de voorbereidingen: “We gaan er een lap op geven”, zegt Freddy. “Op het feest komen een hele hoop artiesten. Zo zullen bijvoorbeeld Luc Steeno, Lindsay en Christoff komen zingen”, zegt hij trots.

600 liter soep

Het koppel uit Overmere gaat ver om zichzelf en hun omgeving in kerststemming te brengen. Het kersthuis is een totaalbeleving waar veel voorbereidingen aan vooraf gaan. “In augustus zijn we al begonnen met het maken van tomatensoep”, vertelt Ria. Mensen die besluiten om even halt te houden voor het kersthuis, zullen dat kunnen doen terwijl ze van een tas soep slurpen. “We hebben van iemand heel veel tomaten gekregen, dus de smaak van de soep was snel beslist. Je moet dankbaar zijn met wat je krijgt. Intussen hebben we al 600 liter soep gemaakt.”

Blijven doorgaan

25 jaar en 100.000 kerstlichtjes is een mooi aantal, vinden Ria en Freddy. “We twijfelen nu of we op een hoogtepunt gaan stoppen of niet”, geeft Ria toe. “We zitten aan 100.000 lichtjes en je kan niet blijven bijhangen. Ik weet ook niet of ik mijn man ga kunnen overtuigen om verder te gaan.” Voor Freddy is de toekomst ook nog een vraagteken, maar als ze doorgaan, heeft hij al wel een plan klaar: “Ik denk er op dit moment over na om in de toekomst ons kersthuis nog completer te maken met muziek.”

25 jaar

Meest gelezen