Waarom gaan mijn planten dood? Ecomodel Summer Rayne Oakes zoekt antwoord in nieuw boek en deelt hier haar tips

Summer Rayne Oakes wordt wel eens het allereerste "ecomodel" genoemd, ze verzorgt zo'n 1.000(!) planten in haar appartement in New York en schreef het boek "Hoe laat je een plant van je houden". Dit zijn haar tips voor een groener thuis. 

Wanneer we Summer Rayne Oakes spreken komt ze net uit het buurtkippenhok. Kippen, in New York! Het typeert het zelfverklaarde "ecomodel" Oakes dat ze in de grootstad toch ruimte vindt voor kippen en (kamer)planten. Net zoals veel generatiegenoten zoekt ze een balans tussen het hectische leven in de stad en de helende kracht van de natuur. Die zoektocht verklaart deels waarom kamerplanten zo populair zijn bij twintigers en dertigers.

Alleen pakt Summer Rayne Oakes het net iets extremer aan, haar appartement wordt al grappend "De hangende tuinen van Brooklyn" genoemd. "Ik heb in mijn appartement stilaan iets van 550 plantensoorten verzameld, in totaal ruim 1.000 exemplaren", lacht Summer Rayne Oakes. "Als ik voor enkele weken wegga huur ik vakmensen in om mijn planten water te geven, en zelfs hún mond valt open van verbazing."

In de stad kan je je soms geïsoleerd voelen. Planten zijn een manier om fijne mensen te leren kennen

Summer Rayne Oakes

Toch besteedt ze dagelijks niet zo gek veel tijd aan haar kamerplanten,  al beheerst erover praten wél haar leven. Summer Rayne Oakes begon als model voor duurzame merken (vandaar "ecomodel") maar ze geeft nu vooral les over plantenverzorging, schrijft boeken, organiseert wereldwijd plantswaps (plantenruildagen, red.) en is actief op sociale media.

Bekijk hieronder een aflevering van haar populaire YouTubereeks (in het Engels), en lees vooral verder:

"Het ziet er cool uit op Instagram, daarom beginnen nu heel wat mensen planten te houden. Zie het niet als een competitie, maar als een leerproces. Het geeft heel wat vreugde om met planten bezig te zijn, en ze te zien groeien. In de stad kan je je soms geïsoleerd voelen, je kent je buren niet altijd. Planten en plantswaps zijn een goede manier om fijne mensen te leren kennen. En planten kunnen zelfs therapeutisch werken!" 

Een leven of een levensstijl?

Het boek "Hoe laat je een plant van je houden" bevat niet alleen tips over planten, het gaat ook over mensen, en hoe ze met de wereld omgaan. "Het is zoals yoga", vat Oakes het samen. "Je kan er mee beginnen enkel en alleen om leniger te worden, maar het is óók een levensstijl. Een plant werd lang gezien als een decorstuk, dat is aan het veranderen. Je moet er gewoon voor openstaan, daar is niets zweverigs aan."   

Hieronder 10 tips zodat je planten écht van je gaan houden:

Het boek "Hoe laat je een plant van je houden" van Summer Rayne Oakes verschijnt bij uitgeverij AW Bruna.

Meest gelezen