Videospeler inladen...

Advocaat van kroongetuige in Nederlands maffiaproces op straat doodgeschoten in Amsterdam

In de Nederlandse hoofdstad Amsterdam is een advocaat doodgeschoten op straat. Niet zomaar iemand, want het gaat om de advocaat van een kroongetuige in het grote liquidatieproces "Marengo", tegen de zogenoemde mocromaffia.

Advocaat Derk Wiersum werd vanmorgen rond 7.30 uur neergeschoten. De 44-jarige man werd nog gereanimeerd, maar kon niet meer gered worden. De schutter is volgens de politie te voet gevlucht. Volgens Nederlandse politie zou hij tussen 16 en 20 jaar oud zijn. De politie is al de hele dag op zoek naar hem, maar tot nog toe is hij spoorloos.

Wiersum was de advocaat van Nabil B., kroongetuige in het proces "Marengo", een groot onderzoek naar een reeks liquidaties en pogingen tot moord in de Marokkaans-Nederlandse georganiseerde misdaad, ook wel de mocromaffia genoemd. Achter deze moorden zou een bende zitten die wordt geleid door de voortvluchtige Ridouan Taghi, de meest gezochte man van Nederland.

Ook zijn vermoedelijke rechterhand Saïd Razzouki is voortvluchtig. In totaal zijn er veertien verdachten, die van een heleboel verschillende misdrijven beschuldigd worden. De motieven voor de al dan niet uitgevoerde moorden lopen uiteen van wraak voor verraad tot woede over niet-betaalde schulden. Nabil B. gaf de speurders informatie over een aantal liquidaties, ook zaken waar hij zelf bij betrokken was, in ruil voor strafvermindering en bescherming.

De advocaat van Nabil B. is niet de eerste in de omgeving van de kroongetuige die vermoord werd. In maart vorig jaar werd zijn broer Reduan B. ook al doodgeschoten in Amsterdam, een week nadat justitie had bekendgemaakt dat zijn broer kroongetuige was geworden in het onderzoek.

De Nederlandse politie en justitie erkenden begin dit jaar dat ze de dreiging voor de familie van Nabil B. verkeerd hadden ingeschat. B. zelf zit momenteel vast op een speciale afdeling in Vught, bij Den Bosch. Ook Wiersum zelf werd eerder al bedreigd en sprak met collega's over de noodzaak van beveiliging.

Premier Rutte: "Zeer verontrustend"

Nederlandse politici reageren geschokt op de moord. Regeringspartijen VVD en CDA spreken van een regelrechte aanval op de rechtsstaat. "Dit is een nieuw hoofdstuk in de brutaliteit van de drugsmaffia."

De Nederlandse premier Mark Rutte noemt het nieuws over de moord "zeer verontrustend". Ook de Nederlandse orde van advocaten is "zeer geschokt" dat een advocaat in de uitoefening van zijn functie is geliquideerd.

Volgens de Nederlandse minister van Veiligheid en Justitie Ferdinand Grapperhaus, zelf ook advocaat geweest, is de georganiseerde misdaad met deze moord "een grens overgegaan". Grapperhaus kondigde aan dat de beveiliging van advocaten opgevoerd zal worden bij processen waar dat noodzakelijk is. Een nieuw ingesteld team van specialisten van het Openbaar Ministerie en de politie, onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, zal daarvoor instaan. "Dit mag in ons land niet gebeuren."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen