Novartis verdedigt prijs van medicijn: "1,9 miljoen euro voor behandeling Zolgensma is kosteneffectief"

De geneesmiddelenproducent Novartis verdedigt de prijs van 1,9 miljoen euro voor het medicijn Zolgensma. "Ik ben het met u eens dat de eenmalige behandeling met de nieuwe gentherapie duur lijkt, maar ik kan u zeggen dat het een kosteneffectieve behandeling is", aldus Rudolf van Olden van Novartis.

Novartis, het farmaceutische bedrijf dat de behandeling op de markt brengt die baby Pia nodig heeft, blijft de prijs van 1,9 miljoen euro verdedigen, ondanks de brede verontwaardiging daarover. De afgelopen dagen heeft het bedrijf alleen schriftelijk gecommuniceerd, maar nu heeft de medisch woordvoerder voor het eerst gesproken.

"Ik ben het met u eens dat de eenmalige behandeling met de nieuwe gentherapie duur lijkt, maar ik kan u zeggen dat het een kosteneffectieve behandeling is. Zeker als je het vergelijkt met de bestaande behandeling voor spinale musculaire atrofie met een reeks ruggenprikken die levenslang gegeven moeten worden", zegt Rudolf van Olden van Novartis.

Van Olden vergelijkt de prijs van de behandeling ook met de prijs van geneesmiddelen voor andere zeldzame ziekten. "Ook in vergelijking met de chronische behandeling van andere weesziekten, als je die vergelijkt met de eenmalige behandeling voor de dodelijke, erfelijke kinderziekte spinale musculaire atrofie, dan is dat in deze prijsstelling een kosteneffectieve behandeling", besluit Van Olden.

Meest gelezen