De terreurbende met garagebox vol kalasjnikovs en politie-uniformen: proces rond verijdelde aanslag van start

In Brussel is het proces begonnen tegen terreurverdachten Akim Saouti en Salah Ghemit. De twee mannen worden vervolgd omdat ze deel zouden uitmaken van een terreurcel die aanslagen in ons land of Frankrijk zou hebben voorbereid.  Dat kwam aan het licht toen speurders in een garagebox onder meer kalasjnikovs en politie-uniformen vonden. Het parket vraagt voor de twee mannen 10 jaar cel.

In juli 2017 rolden Franse en Belgische speurders een terreurcel op die plannen zouden gehad hebben om nieuwe aanslagen in ons land of Frankrijk te plegen. Na een reeks huiszoekingen in Anderlecht, troffen speurders in een garagebox meerdere kalasjnikovs, handvuurwapens met bijhorende munitie, politie-uniformen en kogelwerende vesten aan. In België werden toen de broers Akim en Khalid Saouti opgepakt, in Frankrijk Salah Ghemit.

Khalid Saouti verschijnt vandaag niet voor de rechter. Volgens het parket zijn er onvoldoende aanwijzingen tegen hem. In mei heeft het federaal parket  de doorverwijzing naar de rechtbank gevraagd voor zijn broer Akim Saouti en de Fransman Salah Ghemit. 

Parket eist 10 jaar cel

Saouti bekent wel dat hij de wapens en het materiaal kocht, maar ontkent dat hij een terreuraanslag beraamde. Op zijn computer werd wel propagandamateriaal teruggevonden van de terreurgroep IS en filmpjes over hoe je een bom moet maken. Maar volgens Saouti zocht hij dat op uit nieuwsgierigheid.

Het parket vraagt 10 jaar effectief celstraf voor de twee mannen. Voor Saouti, die de dubbele Belgisch-Marokkaanse nationaliteit heeft, vraagt het parket ook om zijn Belgische nationaliteit af te nemen.

Saouti-clan

De twee broers maken deel uit van de beruchte Saouti-clan. Hun jongere broer Saïd zit al een straf van 6 jaar uit voor deelname aan activiteiten van een terroristische groep en het ronselen van mensen voor een terreurgroep.  HIj werd bekend als lid van de Brusselse motorbende Kamikaze Riders. 

De vierde broer Mohamed zou ook deel uitmaken van de vermeende terreurcel van Akim, maar kon op het moment van de arrestaties ontsnappen naar Marokko. De man kon daar gevat worden, maar hij heeft enkel de Marokkaanse nationaliteit en Marokko levert geen onderdanen uit.  De man zit momenteel nog steeds in de Marokkaanse gevangenis.

Meest gelezen