Videospeler inladen...

Saudische leger: "Aanval op olie-installaties is zonder twijfel het werk van Iran"

In Saudi-Arabië heeft een legerwoordvoerder de schuld voor de recente aanvallen op olie-installaties gelegd bij Iran en bij door Iran gesponsorde groepen. Hij toonde daarbij brokstukken van raketten en drones die als bewijs moesten dienen. De veroordeling kan de voorbode zijn voor een mogelijke vergelding tegen Iran of pro-Iraanse milities in de regio.

Vanmiddag toonde kolonel Turki al-Malki, de woordvoerder van het Saudische leger, tijdens een persconferentie brokstukken van wat volgens hem kruisraketten en drones van Iraanse makelij zijn. Die brokstukken werden gevonden in de vernielde olie-installaties in Abqaiq en Khurais.

Dat bewijst volgens hem dat de aanvallen van vrijdagnacht op de olie-installaties in Abqaiq en Khurais in het oosten van Saudi-Arabië "zonder twijfel" het werk zijn van Iran of door Iran gesteunde groepen. In totaal zouden 25 raketten en drones de aanvallen uitgevoerd hebben. 

Bovendien kwamen de raketten en drones vanuit het noorden, benadrukte kolonel al-Malki. "De aanvallen kunnen niet uitgevoerd zijn vanuit Jemen", luidde het. Dat zou de opeising door de sjiitische Houthi-militie in het zuidelijke buurland Jemen -bondgenoten van Iran- moeten ontkrachten. De Houthi's hadden eerder gezegd dat ze de aanvallen via drones hadden uitgevoerd als vergelding voor de Saudische bombardementen op Jemen de voorbije vier jaar.

Deur open voor vergelding door de VS?

De aanvallen kwamen volgens de Saudi's dus uit het noorden en zonder twijfel heeft Iran volgens hen er de hand in. Let wel: de legerwoordvoerder noemde Iran niet rechtstreeks de schuldige, wel door Iran gesponsorde groepen.

Dat zou er dus op wijzen dat de raketten en drones mogelijk uit Iran zelf kwamen, maar mogelijk ook van Iraanse troepen of pro-Iraanse sjiitische milities in Irak of Syrië en daar zijn er nogal veel van. Zo zijn er goed uitgeruste Iraanse Revolutionaire Wachten in het overwegend sjiitische Irak. Analisten vermoeden dat eerder die Revolutionaire Wachten of Pasdaran in staat zijn om dergelijk goed gecoördineerde en gerichte aanvallen op grote afstand uit te voeren dan sjiitische milities in Irak.

We zullen elke aanval meteen vergelden

Een reactie van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken

De vraag is wat er nu gaat gebeuren? De Saudi's uitten vandaag lof en dankbaarheid voor de steun van de Verenigde Staten in deze moeilijke periode en dat zou er kunnen op wijzen dat er een vergelding zit aan te komen. De Saudische woordvoerder beloofde wel "dat de schuldigen gestraft zullen worden".

De vraag is welke vergelding? VS-president Donald Trump zit niet te springen om klappen uit te delen in die erg gevoelige regio. Mogelijk komt er een beperkte raid met kruisraketten tegen bepaalde pro-Iraanse groepen in Irak, eerder dan tegen Iran zelf om geen escalatie van wraakacties in gang te zetten. Probleem daarbij is dat er nog altijd Amerikaanse troepen in Irak zijn in de strijd tegen de terreurgroep IS en dat die op hun beurt dus kunnen aangevallen worden door Iraakse sjiieten.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen