Videospeler inladen...

Tshisekedi noemt zichzelf de legitieme president van Congo: "Ik ben geen marionet van Kabila"

De Congolese president Felix Tshisekedi was op de tweede dag van zijn bezoek aan België in Antwerpen. Zijn verkiezing was omstreden, maar toch voelt hij zich wel degelijk de legitieme president van Congo.

Volgens waarnemers won Tshisekedi de verkiezingen niet, maar werd hij president na een akkoord met zijn voorganger Kabila. Tshisekedi ontkent dat niet maar zegt dat de situatie sindsdien veranderd is. "Ons verkiezingsproces was niet perfect, maar als we kijken naar het gedrag van het volk, dan zie je dat ze mij als hun leider erkennen. En gezien de manier waarop ik hier ben ontvangen, kan ik zeggen dat België op dezelfde lijn zit als de Congolezen."

Kabila controleert het Congolese parlement en de meeste ministers, maar toch ziet Tshisekedi zich niet als een marionet van zijn voorganger. "Ik geloof dat wat ik bewijs op het terrein, aantoont dat ik geen marionet ben. Ten eerste heb ik alle politieke gevangenen vrijgelaten, wat hij niet gedaan heeft, ik ben tegen de corruptie aan het vechten, die kenmerkend was voor zijn systeem en ik verbeter de levenskwaliteit van de Congolezen."

"Het is dus duidelijk dat ik zijn marionet niet ben. Ik ben zijn bondgenoot, want we hebben beslist om Congo samen te besturen, op een ander manier", stelt Tshisekedi. "Dat de meeste ministers tot de partij van Kabila behoren betekent overigens niets, want ik benoem hen. En als ik hen benoem, mag ik hen ook ontslaan als ze hun werk niet doen."

Om meer buitenlandse investeringen aan te trekken wil Tshisekedi iets doen aan de corruptie en de straffeloosheid in zijn land. "Ik wil de rechtsstaat versterken, het gerecht en de controlemechanismen versterken. Ik ga ook een kantoor oprichten dat de corruptie moet bestrijden."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen