Videospeler inladen...

VUB-professor Loots en Jihad van de Moeders krijgen Prijs voor Mensenrechten voor inzet voor kinderen van IS-strijders

Al maandenlang ijveren Prof. Dr. Gerrit Loots en de vzw Jihad van de Moeders voor de terugkeer van de Belgische kinderen van IS-strijders uit het conflictgebied, waar ze vastgehouden worden in kampen. Voor die inzet mogen ze in december de Prijs voor de Mensenrechten in ontvangst nemen. “Ze brengen de menselijkheid terug in een debat dat hevig gepolariseerd wordt”, zo looft de Liga voor Mensenrechten hun inzet. 

“IS verslaan we niet door IS te worden. IS verslaan we niet door te denken zoals IS.” In een videoboodschap die hij opnam ter gelegenheid van de prijs, hekelt VUB-professor en kindertherapeut Gerrit Loots de manier waarop het publieke debat gevoerd wordt over het lot van de kinderen van IS-strijders. Polarisering drijft mensen tot wanhoop en waanzin, vindt hij. 

Loots herhaalt zijn pleidooi om de Belgische IS-kinderen samen met hun moeders te repatriëren. “We vergeten dat het om mensen gaat, en vaak zelfs om kleine kinderen. Het zijn mensen met onvoorwaardelijke mensenrechten, zoals iedereen”, klinkt het nog in het persbericht dat de Liga vandaag uitstuurde.

Naast Loots wordt ook Jihad van de Moeders gehuldigd. Die organisatie verenigt moeders van Syriëstrijders en doet aan preventie van radicalisering. “Alle moeders steunen elkaar!”, reageerde medeoprichtster Nabila Mazouz namens de vzw. 

Met deze keuze wil de Liga de aandacht vestigen op de moeilijke situatie waarin de Belgische IS-kinderen zich bevinden. “Het is cruciaal dat Belgische kinderen mét hun ouders terugkeren, want in de Koerdische kampen zijn ze niet langer veilig voor IS en andere conflicten”, vindt voorzitter Kati Verstrepen. “We zouden moeten vertrouwen in het Belgische rechtssysteem.”

Acuut

Loots bezocht tot tweemaal toe de kampen in Syrië waar de Belgische IS-vrouwen en kinderen opgevangen worden. Hij deed dat samen met zijn medisch hulpteam en een delegatie van Child Focus. Hij werd daarbij gevolgd door de ploeg van VRT-journalist Rudi Vranckx. 

We moeten ook aan de toekomst denken. We willen geen nieuwe generatie jihadisten die zich op het Westen willen wreken

Paul Van Tigchelt, directeur van OCAD

Vorige week presenteerde Loots de resultaten van dat onderzoek. Hij noemde de situatie van de Belgische kinderen “acuut”. 70% van de kinderen onder de vijf jaar bleek bijvoorbeeld ondervoed. Ook kampen heel wat moeders en kinderen met onbehandelde oorlogswonden.

Toekomst

Naar aanleiding van het rapport riep OCAD-directeur Paul Van Tigchelt de Belgische politici op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Er kan geen oplossing voor de kinderen komen zonder dat er een is voor de ouders, zei Van Tigchelt in de krant De Standaard. Volgens hem moeten de ouders berecht worden, ofwel ter plaatse volgens onze rechtsregels, ofwel in ons eigen land: “We moeten ook aan de toekomst denken. We willen geen nieuwe generatie jihadisten die zich op het Westen willen wreken”.

Wie de jaarlijkse Prijs voor de Mensenrechten krijgt, wordt bepaald door een stemming onder de leden van de Liga. Andere namen op de erelijst zijn o.a. filmmakers Jean-Pierre en Luc Dardenne, imam en auteur Khalid Benhaddou en de ploeg van het VRT-onderzoeksprogramma Panorama. De prijs wordt uitgereikt op 7 december.

Meest gelezen